Myanmarul a făcut propuneri pentru reîntoarcerea sutelor de mii de musulmani rohingya

| 03 oct, 13:56

Myanmarul a făcut propuneri pentru reîntoarcerea sutelor de mii de musulmani rohingya sosiți în ultimele săptămâni în Bangladesh, a declarat luni ministrul de externe al Bangladeshului, după negocieri cu guvernul birmanez, informează AFP.

"Discuțiile au avut loc într-o atmosferă amicală și Myanmarul a propus să-i reprimească pe refugiații rohingya", a declarat Mahmood Ali pentru presă.

Mai mult de un milion de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladesh începând cu sfârșitul lui august, pentru a fugi din calea unei campanii de represalii declanșată de armată birmaneză după atacuri ale rebelilor rohingya.

"Cele două părți au acceptat o propunere menită să creeze un grup de lucru mixt, însărcinat să coordoneze procesul de repatriere", a adăugat Mahmood Ali, fără a preciza data la care va începe acest proces.

Joi, Myanmarul a afirmat că este gata să înceapă verificarea, însă pe teren mulți se îndoiesc de o revenire în viitorul apropiat, exodul spre Bangladesh continuând și la această oră.

În tabere de refugiați gigantice situate la frontieră, autoritățile și ONG-uri sunt depășite de marea de oameni și îngrijorate de riscurile sanitare. Sunt reunite condițiile pentru apariția unor epidemii de holeră sau dizenterie.

Situația a fost calificată drept "coșmar umanitar" de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

Violențele și discriminările împotriva rohingya s-au intensificat în ultimii ani: tratați ca străini în Myanmar, o țară în procent de 90% budistă, aceștia reprezintă cea mai mare comunitate apatridă din lume.

De când le-a fost retrasă naționalitatea birmaneză în 1982, ei se confruntă cu numeroase restricții: nu pot călători și nu se pot căsători fără autorizație și nici nu au acces la piața muncii sau la servicii publice (școli și spitale).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ