Năstase:Revenirea la votul pe liste, importantă în politica românească

| 16 mai, 2013

Unul dintre elementele importante ale politicii româneşti va fi revenirea la votul pe liste, întrucât votul uninominal s-a dovedit catastrofal, motiv pentru care partidele nu au mai putut să-şi formeze oameni de valoare, consideră fostul premier Adrian Năstase.

"Eu cred că problema mesajelor este legată în mare măsură de calitatea elitei politice şi mi-e teamă, aşa cum am văzut echipele noi în Parlament, chiar de oameni tineri, că e nevoie de un efort foarte mare de pregătire politică. Va fi nevoie, cred, de o regândire a acestui sistem şi cred că unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste. Votul uninominal a fost o catastrofă, eu am spus lucrul acesta, în final înţeleg că şi Traian Băsescu, care l-a promovat, şi alţii au acceptat că a fost o foarte mare greşeală. Practic, noi am pierdut ani de zile cu această formulă, în care în mod evident partidele n-au mai putut să-şi formeze oameni pentru anumite tipuri de dezbateri", a spus, azi, Adrian Năstase. 

Din cauza scăderii calităţii parlamentarilor, a adăugat fostul premier, forţa de decizie a Parlamentului a scăzut foarte mult şi că cei care doresc să facă o analiză în acest sens trebuie să vadă componenţa comisiilor din Parlament în momentul de faţă. 

"Uitaţi-vă câţi profesori de drept sunt la Comisia juridică, câţi diplomaţi sunt în Comisia de politică externă, câţi militari sunt în Comisia pentru apărare, era să spun câţi ofiţeri sunt în Comisia SRI. Dar n-am să pun întrebarea aceasta. Cred, din acest motiv, că partidele, atunci când îşi fac listele pentru alegeri, pot să gândească aceste lucruri. Şi cred că lucrul acesta este extrem de important.Vedeţi bine că forţa de presiune, de decizie a Parlamentului a scăzut foarte mult", a declarat Năstase. 

Social-democratul consideră că cel mai puternic Parlament a fost în perioada 1992-1996, întrucât era o echipă "extraordinar de puternică şi din opoziţie, şi de la putere".

Referitor la corupţia din politică, Adrian Năstase consideră că preocuparea procurorilor este mai degrabă Revoluţia din 1989, decât ceea ce se întâmplă în prezent. "Cu sistemul din 2013, dacă este corupt sau nu, aşa se pare. Dar înţeleg că nu ne ocupăm de el, că trebuie să ne ocupăm de Revoluţie. Procurorii am înţeles că trebuie să se ocupe de ce s-a întâmplat acum 25 de ani - şi după ce rezolvă cu Revoluţia română, după aceea să treacă la Revoluţia franceză, pentru că nici acolo nu s-au rezolvat unele dintre probleme", a mai spus Năstase.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ