Nelu Iordache: "Silaghi a pornit un aparat de bruiaj, a luat banii și a anulat o reziliere de contract"

| 20 aug, 2013

Fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a pornit un aparat de bruiaj, înainte de a sta de vorbă cu Nelu Iordache, conform declarației lui omului de afaceri, dată în fața procurorilor anticorupție.

Nelu Iordache, patronul Blue Air și al Romstrade, susține că în diminața zilei de 23 naoimbrie 2012, s-a deplasat cu un avion la Baia Mare după care a mers la locuința lui Ovidiu Silaghi la Satu Mare, unde i-a înmânat acestuia suma de 200 mii de euro, banii fiind pretinși de ministrul Transporturilor de atunci pentru a nu reyilia un contract între Romstrade și CNADNR, conform referatului DNA.

"Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, știa că urmează să vin la el și știa și de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuția, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit și i-am zis că am banii la mine, precizându-i și cuantumul sumei, mi-a zis că este ok și m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era și S.R., unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu P.M. a doua zi dimineața pentru anularea rezilierii și am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute", a spus Nelu Iordache.

După ce i-a înmânat banii ministrului, Iordache l-a contactat telefonic pe Stan Mădălin, un apropiat de-al său, și i-a confirmat că "i-a dat ce avea de dat" lui Silaghi.

Și aceasta nu a fost singura întâlnire între cei doi. "Nelu Iordache susține ca, după ce a primit notificarea de reziliere, s-a dus la biroul ministrului Silaghi Ovidiu cu intenția de a afla modalitatea de rezolvare a problemei. Întrucât la prima discuție pe care a avut-o cu acesta i-a spus că nu știe despre ce este vorba și că se va informa, Nelu Iordache declarăca a înțeles ca ministrul aștepta altceva de la el", se mai spune în referatul procurorilor DNA.

"În urma discuţiilor pe care le-am avut la acel moment cu ministrul Silaghi, a rezultat că pentru a avea linişte în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor către R SRL (Romstrade - n.r.) de către CNADNR trebuia să deschid rute aviatice noi cu firma B A T A SA, care să lege oraşul Satu Mare de Europa. Mi-a spus atunci că acest lucru îi este necesar pentru că finul lui, al cărui nume nu mi-l amintesc la acest moment, candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Din câte îmi amintesc, ulterior, a şi obţinut această funcţie. Personal am perceput această solicitare ca un şantaj şi o cumpărare a liniştii în ceea ce priveşte încasarea banilor de la CNADNR, deoarece încă de la început ştiam că efectuarea unor curse de la Satu Mare îmi va aduce o pierdere majoră lunară. Cu toate acestea, am fost de acord pentru că nu aveam ce să fac", ar fi afirmat Nelu Iordache procurorilor.

Proprietarul Romstrade a susţinut că, după ce i-a spus ministrului că este de acord cu aceste noi rute, acesta l-a contactat telefonic pe finul său şi i-a comunicat ce a discutat. Ulterior, Iordache a avut o întâlnire cu finul ministrului.

"La întoarcerea în Bucureşti i-am solicitat lui G.R. să-mi facă un calcul cu costurile implicate de deschiderea noilor rute impuse de Silaghi Ovidiu şi astfel am constatat în urma analizei pe care acesta mi-a pus-o la dispoziţie că reieşea o pierde lunară de aproximativ 250.000 euro", ar mai fi declarat Iordache.

Procurorii susţin că, în cadrul unei conferinţe de presă din 17 mai 2012, A. Ş., vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare şi candidatul USL la preşedinţia CJ, a anunţat că începând din 4 iunie 2012, compania B A va efectua zboruri de pe aeroportul Satu Mare spre două destinaţii europene importante - Veneţia şi Torino, la eveniment participând printre alţii şi D.C. - viitorul primar al municipiului Satu Mare.

În ceea ce priveşte derularea contractelor încheiate de CNADNR SA cu SC Romstrade SRL, anchetatorii au constatat că în perioada mai-august 2012, deşi se înregistrau întârzieri în ceea ce priveşte stadiul fizic al lucrărilor, iar Autoritatea de Management propunea măsuri de reziliere, nu s-au dispus măsuri în acest sens.

În 8 noiembrie 2012, pe fondul sesizării Comisiei Europene cu privire la existenţa unor tentative de fraudă, a verificărilor efectuate de către Departamentul de Luptă Antifraudă şi a întârzierilor constatate de către autoritatea contractantă şi autoritatea de management în execuţia lucrărilor aferente contractului, CNDNR SA a transmis către SC Romstrade SRL o notificare de reziliere.

Ca urmare, în 9 noiembrie, ora 16:44, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe Ş. R. V. şi şi-a exprimat nemulţumirea, din discuţiile purtate rezultând că ministrul Silaghi şi-ar fi încălcat promisiunile:


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ