Nelu Iordache, trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene

| 29 apr, 2013

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată, azi, în stare de arest preventiv, pentru mai multe infracţiuni printre care şi fraudarea fondurilor europene.

Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Iordache că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85 % din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, aproape 10 milioane de lei, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care Nelu Iordache era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. Alţi 9.861.000 de lei au fost retraşi în numerar, "cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive", potrivit procurilor anticorupţie.

Procurorii au mai arătat că, pentru a ascunde provenienţa acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut în facturi care atestau operaţiuni fictive prin firmele administrate de complicii săi. Banii s-ar fi întors cu explicaţia "plată eronată" sau "plată nedatorată" în contul SC Romstrade SRL, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

Totodată, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmărit penal pentru fapte de corupţie în alte trei dosare, în unul dintre aceste cazuri el denunţând că i-a dat bani unui funcţionar din CNADNR pentru a-i facilita urgentarea încasării unor fonduri.

Nelu Iordache ar fi cercetat într-un dosar în care ar fi luat bani pentru lucrările privind drumul Alexandria - Craiova, iar într-un altul pentru lucrările la centura Bistriţei. În al treilea dosar în care este cercetat, Nelu Iordache este chiar denunţătorul.

Potrivit procurorilor, după momentul arestării, Iordache s-a hotărât să vorbească şi a denunţat un funcţionar din CNADNR, căruia i-ar fi dat 33.000 de lei pentru ca acesta să faciliteze urgentarea încasării unor fonduri ce-i fuseseră aprobate omului de afaceri.

Romstrade, unul dintre cei mai mari constructori români după câştigarea mai multor contracte cu statul, a intrat în decembrie în insovenţă. Cel mai mare creditor Romstrade este CNADNR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ