Netanyahu avertizează că nimeni din exterior nu-i va putea impune ce decizie să ia după atacul iranian

| 17 apr, 19:27

Premierul israelian Benjamín Netanyahu a avertizat miercuri că nimeni din rândul partenerilor săi externi nu-i va putea impune ce decizie să ia cu privire la răspunsul Israelului în urma atacului cu drone şi rachete, pe care Iranul l-a efectuat sâmbătă noaptea ca represalii după un atac aerian asupra consulatului iranian de la Damasc.

 

"Le mulţumesc prietenilor noştri pentru sprijinul lor în apărarea Israelului şi pentru toate sfaturile lor. Dar vreau să fiu clar: noi singuri ne vom lua deciziile. Statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra", a indicat Netanyahu la începutul unei şedinţe de guvern, potrivit agenţiei EFE.
El a făcut această declaraţie după ce s-a întâlnit cu miniştrii de externe britanic şi german, David Cameron şi Annalena Baerbock, veniţi în Israel pentru a-l convinge să manifeste reţinere, cu scopul de a se preveni o spirală a represaliilor care să conducă la un război regional.
Ca răspuns după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu 13 morţi, dintre care doi generali din Corpul Gardienilor Revoluţiei, Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Israelului 110 rachete balistice, 38 de rachete de croazieră şi circa 200 de drone, iar dintre acestea şapte rachete balistice au lovit teritoriul israelian, restul proiectilelor fiind toate doborâte, potrivit unei declaraţii a ministrului israelian pentru problemele diasporei Amichai Chikli.
Israelul a fost ajutat în respingerea atacului iranian de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Iordania, ale căror forţe aeriene au intrat în acţiune pentru a doborî drone şi rachete, la operaţiune participând de asemenea nave militare americane echipate cu sisteme anti-rachetă.
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat miercuri că ţara sa a optat pentru un atac "limitat" după bombardamentul asupra consulatului său de la Damasc (aflat pe teritoriu iranian, conform convenţiilor diplomatice internaţionale) şi a ameninţat Israelul cu un "răspuns feroce şi sever" în cazul vreunei noi acţiuni militare contra ţării sale, în timp ce cabinetul de război israelian încă nu a decis cum va replica atacului iranian, dar a dat de înţeles că vor exista represalii.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ