Nichita Stănescu ar fi împlinit astăzi 81 de ani! Cea din urmă poveste de dragoste a poetului

| 31 mar, 2014

El, un scriitor cu renume, ea, o studentă la Franceză care frecventa grupul "optzeciştilor"! Diferenţa de 23 de ani dintre cei doi nu a fost o piedică, dimpotrivă: Dora i-a dublat opera, ca intensitate şi simţ artistic.

Nichita Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933, la Ploieşti, dintr-un ţăran venit la oraş şi o rusoaică stabilită în zonă. Urmează cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, că în 1957 să se căsătorească cu Magdalena Petrescu, sora celui mai bun prieten al său, de care se desparte după un an .

Dragostea pe care a căutat-o o viaţă întreagă vine mai târziu. Ea avea 22 de ani, el 45. S-au cunoscut în 1978, într-un apartament din Piaţa Amzei, ea fiind colega cu scriitorii generaţiei "80".

Dora nu debutase încă, însă i-a atras atenţia marelui scriitor prin felul ei simplu de-a fi. S-au îndrăgostit nebuneşte, iar într-o seară Nichita a hotărât să îi spună tot ce simţea: "Ştii ce mi s-a întâmplat? Am ajuns aseară la Cluj şi mi-am adus aminte că azi trebuia să mă întâlnesc cu tine. M-am suit în tren şi m-am întors în Bucureşti. Când mă gândeam zilele astea la tine, parcă mi se răsucea un cuţit în inimă". S-au întâlnit vreme de un an, o lua cu el pretutindeni. Peste încă doi ani, s-au căsătorit.

Nu a fost o căsnicie tocmai uşoară. Prin casa lui Nichita se perindau zilnic zeci de oameni, vechi prieteni, necunoscuţi. Nu respingea pe nimeni. Mai ales, avea o grijă princiară de tinerii poeţi, însă cei doi au trecut peste toate, chiar şi peste dependenţa de alcool a poetului.

"Împreună cu Dora alcătuisem un soi de conjuraţie antialcool. Făceam percheziţia oaspeţilor. Toţi se simţeau datori să vină cu câte o sticlă de votcă, iar el avea ciroza. Nichita ascundea sticluţe prin cele mai ciudate locuri: în cutia televizorului, în pendulă. Îşi făcea mici rezerve, departe de ochii Dorei. Ea era cenzura sănătoasă. Nu îngăduia consumul prelungit de băutură. Dar ştia după felul lui de a vorbi ca a adăugat şi puţină voioşie. Se confisca atunci tot ce se putea găsi", povesteşte Alexandru Condeescu directorul Muzeului Literaturii Romane.

Zilnic îi dedica Dorei poeme. În schimb, ea i-a vegheat cu dragoste mare toate dăruirile, toate risipirile. I-a rămas alături până la capăt, chiar şi în tristă zi de 13 decembrie 1983. Ultimele cuvinte au fost spuse ca un vers răzleţ: "Verde rece!".

După moartea soţului ei, Dora şi-a trăit îndelung disperarea, mutându-se la Paris.

Primul poem dedicat Dorei:

INEDIT

"Mă uitam absent la nu ştiu ce

Desigur în spatele meu ningea

O fugă de iepuri lăsase urme pe câmp

Fără de arme fiind, Doamne,

cum am putut stârni atâta groază!"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 mar, 2014
Stefana
Pentru ucea
Ma indoiesc ca ai competenta de a decide faptul ca Nichita Stanescu a fost un ratat si ca Paunescu a fost un poet mai mare decat Stanescu.
31 mar, 2014
UCEA
Un ratat
asta e dom'le, poezii de 2 lei, dar betiv pina in pinzele albe. Cel mai bun poet din ultimii 30 ani a fost totusi Paunescu
31 mar, 2014
ciclop
Nichita
daca nu bea asa de mult, fara masura , poate ar fi trait pana acum !!
Ce face omul cu paharul lui !!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ