Nici protestele nu mai sunt ce-au fost

| 31 mai, 2013

Oamenii au ieşit, ies şi vor ieşi mereu în stradă. Este dreptul lor să demostreze, să protesteze, să-şi exprime opinia. Există însă o diferenţă între protestetele împotriva Guvernelor Boc - Ungureanu şi cele de acum.

În ultima vreme citesc amuzată cum unele mijloace de informare, toate apropiate fostei puteri, sunt de-a dreptul isterizate de faptul că românii nu mai ies în stradă. Şi pentru ca isteria lor să capete şi o formă concretă, orice mobilizare civică, indiferent de subiect, este tratată ca protest anti-guvernamental, fiindu-i alocate spaţii largi cu relatări de-a dreptul gogonate.

Oamenii au ieşit, ies şi vor ieşi mereu în stradă. Este dreptul lor să demostreze, să protesteze, să-şi exprime opinia. Există însă o diferenţă între protestetele împotriva Guvernelor Boc - Ungureanu şi cele de acum.  Dacă protestele din urmă cu un an şi jumătate aveau toate, dar absolut toate, o ţintă clară, o agendă comună, fiind motivate de ura generalizată faţă de Guvern, dar mai ales față de președinte, protestele de acum sunt cu totul altfel.

Un lucru clar este că nu avem o agendă comună a protestelor. Unii demonstrează împotriva gazelor de şist. Alţii au o problemă cu salariile compensatorii. Unii nu mai vor certificate verzi pentru că se închid întreprinderi economice mari. Alţii, mai ecologişti, vor certificate verzi pentru energie curată. Toate aceste mişcări au la bază cerinţe diferite, fără nicio legătură între ele. Într-un fel, am putea spune că întrăm în rândul lumii. Nu avem o situaţie specială, ci constatăm formule diverse de mobilizare a oamenilor, fireşti în orice regim democratic.

Deocamdată, isterizaţii de serviciu riscă să rămână dezamăgiţi. În România nu există un curent anti-USL şi nicio altă sursă comună care să mobilizeze şi să alimenteze proteste publice. De ce nu există un astfel de curent? Am cel puţin 3 explicaţii.

În primul rând, a trecut prea puţin timp de la instalarea guvernării USL. Fiecare nouă guvernare are o perioadă de graţie în care trebuie să demonstreze ce poate să facă, iar Uniunea Social Liberală încă se află în acea perioadă de graţie.

În al doilea rând, USL a reuşit, pe linii importante de activitate, să livreze deja o parte din promisiunile electorale. În premieră, Guvernul Ponta a indexat pensiile în raport cu rata inflaţiei. Salariile bugetarilor au fost reîntregite. Au început să se mişte proiecte de infrastructură şi au fost anunţate primele mari investiţii străine generatoare de locuri de muncă (Daimler, Oracle, investiţii în sectorul energetic).

În al treilea rând, USL se păstrează la cote mari de popularitate. Toate sondajele indică faptul că Uniunea ar fi votată de 60% din populaţie, adică procentul cu care a câştigat alegerile parlamentare.

În aceste condiţii, protestele din acest an ar trebui văzute ca un semnal de sănătate al democraţiei româneşti. Chiar dacă Guvernul îşi păstrează popularitatea, oamenii îşi exprimă punctele de vedere în probleme care îi interesează. Este o veste bună care arată că seminţele culturii civice participative încep să germineze şi la noi, românii implicându-se mai activ în problemele cetăţii. O evoluţie care trebuie să intereseze toţi politicienii şi toate guvernele de astăzi şi de mâine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 mai, 2013
IONEL
DA
este al doilea articol de pe siteul asta pe care il comentez. este si ultimul :) mi se pare penibil sa faci o comparatie intre un protest si altul. oamenii isi striga nemultumirile, iar nemultumirile sunt multe: unii nu au primit salariile, altii sunt disponibilizati, altii protejeaza mediul. protestul impotriva lui basescu a fost unul regizat si bine pus la punct. se vede cand oamenii, haotici cum sunt de obicei, protesteaza regizat si cand protesteaza in legea lor. la universitate atunci au venit tot felul de oameni care erau nemultumiti de salarii, pensii, taxa auto, etc - dar au fost dirijati, platiti si manipulati sa strige ce a vrut PSD. oamenii au facut o schimbare si asteapta rezultatele, normal ca nu exista un protest anti USL. i-au votat, saturati de ceilalti si acum asteapta schimbarea. dar stati linistita dna jurnalist, daca lucrurile nu se vor schimba se va naste si acel conflict USL la care va referiti. iar exemplele dvs sunt praf in ochi. sunt pensionar si banii restituiti nu acopera inflatia si cresterea preturilor. un guvern care are majoritatea poate schimba fata unei planete intr-un an, d-apai fatza unei tari.... deci....timp a fost destul pt schimbarea in bine, doar ca mi-e ca astia de la USL ne vor aduce aceeasi dezamagire ca si ceilalti. mult succes in cariera jurnalistilor de la acest site (publicatie online), dar sa stiti ca nu pareti deloc obiectivi. va salut.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ