Nicolăescu anunţă discuţii la Ministerul Finanţelor pentru soluţii în sistemului sanitar

| 23 sep, 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că va purta discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru a găsi unele soluţii în ceea ce priveşte solicitările Coaliţiei profesioniştilor din sănătate.

"Deschidem discuţiile cu Ministerul Finanţelor. Este o discuţie aş spune destul de aplecată, cu cifre. O vom face în cursul zilei de astăzi, o să mai continuăm şi mâine probabil. Nu sunt convins că se găsesc resursele, pentru că, dacă ar fi, s-ar pune pe masă. Dar trebuie căutate o mie şi una de soluţii, multe alternative. Nu este uşor, dar se încearcă. Important pentru mine este că sistemul sanitar funcţionează, că medicii îşi fac datoria, că cetăţenii care apelează la sistem sunt trataţi", a afirmat Nicolăescu, la dezbaterea ZF Pharma&Health Summit"13.

El a precizat că vor fi purtate discuţii şi cu oficialii care se ocupă de buget, pentru a găsi resursele financiare cerute de personalul din sănătate.

"Ne străduim să căutăm resurse la Ministerul Bugetului. Discuţiile cu Ministerul Bugetului ne vor ajuta să găsim poate soluţii mai multe decât pot eu să ofer în acest moment. Eu nu cred că o ţară întreagă va suferi pentru faptul că 15.000 de oameni nu s-au dublat salariile, s-au dat numai 18 procente sau 24. Vom vedea cât vom găsi. Mi se pare absurd să pui în pericol sănătatea populaţiei pentru câteva procente", a afirmat ministrul.

Referindu-se la cele convenite duminică în dialogul cu reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate privind salarizarea personalului medical, Nicolăescu a arătat că acestea ar putea să fie operabile în primul trimestrul al anului viitor.

"Cele convenite cu coaliţia ieri înseamnă trimestrul patru grup de lucru, trimestrul I 2014 modificarea legislativă, ca să poată să fie operabilă Legea 284", privind salarizarea unitară, a mai spus ministrul. 

Ministerul Sănătăţii a identificat duminică împreună cu reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate mai multe soluţii pentru a rezolva unele din revendicările angajaţilor din sistem.

Principala problemă care nu poate fi rezolvată imediat este cea privind alocarea a 6% din PIB acestui domeniu, despre care ministrul Eugen Nicolăescu a susţinut că va creşte gradual până în anul 2016, conform programului de guvernare.

Potrivit acestuia, vor fi găsite trei căi de soluţionare prin care să se prevadă în Legea 95 faptul că personalul medical nu face parte din categoria funcţionarilor publici.

Nicolăescu a mai spus că în cazul în care Guvernul va acorda indexări salariale în anul 2014, personalul sanitar ar trebui să aibă prioritate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ