Nicolăescu: Vom reglementa mai bine medicina comunitară şi cea şcolară

| 05 sep, 2013

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, în această seară, că se are în vedere modificarea legii sănătăţii în sensul introducerii unor prevederi legate de medicina comunitară şi cea şcolară, însă aceasta va constitui o a doua etapă a reformei în domeniu după adoptarea pachetului aflat în dezbatere publică.

"Lucrăm la un proiect de lege, la modificarea legii sănătăţii, în care venim să aşezăm mai bine medicina comunitară şi medicina şcolară, în sensul de implicare mai serioasă a autorităţilor publice locale, în sensul de corelare a comunităţii locale cu medicii de familie, cu metodologia în domeniu a Ministerului Sănătăţii. E foarte grea, anevoioasă, dar nu e prima prioritate în acest moment. Sperăm ca, după ce terminăm cu pachetul de reformă, să continuăm reforma cu această a doua etapă, care probabil va fi spre sfârşitul anului 2013. Ar trebui să clarificăm acest lucru: cum ar trebui să funcţioneze cabinetele şcolare, cum ar trebui să fie ele organizate, ce anume servicii trebuie să efectueze", a spus ministrul.

Eugen Nicolăescu a susţinut că în cabinetele şcolare ar trebui să se efectueze în special prevenţie, acest lucru putând fi realizat de către asistenţi medicali pregătiţi special. 

"De aceea, am şi spus că până la sfârşitul anului încercăm să facem modificarea legislativă, ca după aceea să facem aşezarea în teritoriu, să aşezăm bugetarea, să încercăm să facem programele de pregătire profesională cu Ordinul Asistenţilor. Deci, e o etapă destul de îndelungată, dar necesară. Mi-e greu să vă spun astăzi când. Dar anul viitor va fi anul de aşezare a tuturor acestor componente. Dacă toate instituţiile vor avea capacitatea instituţională să ducă la bun sfârşit, spre sfârşitul anului viitor ar trebui să avem totul pus la punct. Depinde şi ce are în programe şi ce forţe de pregătire are Ordinul Asistenţilor, ce forţă au comunităţile locale să se implice - repede sau mai încet", a explicat Nicolăescu. 

El a spus că Ministerul Sănătăţii va încerca să grăbească ritmul aplicării acestei reforme, dar depinde de mai mulţi factori, iar din acest punct de vedere nu e corect ca doar cei din minister să fie făcuţi responsabili.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ