Noaptea cuțitelor lungi la PSD, câștigată de Tudose. Dragnea: Aproape toată lumea a plecat supărată

| 13 oct, 10:00

Războiul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose s-a încheiat cu o victorie de etapă pentru premier: după o ședință tensionată de șase ore, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc au demisionat.

Liviu Dragnea a spus, după ședință, că liderii PSD le-au cerut celor două colege să nu demisioneze, dar în final, acestea au decis să renunțe la funcții pentru că nu mai suportau presiunea.

Șeful PSD a punctat că aproape toți colegii au plecat supărați din ședință iar PSD a trecut printr-o încercare foarte grea. Totodată, a mai afirmat că i-a spus lui Tudose că nu își poate depune demisia din fruntea Guvernului, dar apoi, a transmis că atât el, cât și premierul, au făcut greșeli.

La rândul său, premierul a subliniat că această ședință nu a fost un război, și nu există un câștigător, întrucât în opinia sa, câștigători trebuie să fie PSD, Guvernul și țara. Vineri, de la 12.00, PSD se reunește în ședința Comitetului Executiv, pentru a stabili înlocuitorii pentru cei trei miniștri care și-au depus mandatele. Indiferent de decizii, 12 octombrie rămâne pentru PSD ziua în care partidul a ales să nu piardă guvernarea, dar cu un preț: Liviu Dragnea, înfrânt de premier.

Vizibil afectat după ședința de șase ore, Liviu Dragnea a venit în fața presei, alături de Mihai Tudose, și a spus că foarte mulți colegi au plecat supărați din ședință, după ce Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au demisionat.

”Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege să nu plece din Guvern (...) După toate orele de discuţie şi încă una cu ele, separat, toată lumea le-a cerut să rămână în Guvern. La final şi-au menţionat decizia de a demisiona, că nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare", a spus Liviu Dragnea.

"Aproape toată lumea a plecat supărată", a mai spus Dragnea

Potrivit liderului PSD, Sevil Shhaideh a subliniat că "nu mai poate duce această povară", presiunea fiind foarte mare. Dragnea a punctat că în aceeaşi situaţie este şi Rovana Plumb.

Șeful PSD a mai afirmat că au existat "oameni de bine" din afara partidului care a influenţat liderii şi că acest lucru nu mai trebuie să se repete, recunoscând că formaţiunea pe care o conduce a fost în mare cumpănă.

"În permanenţă se inventează ceva. Cum apare o măsură bună, cum trebuie românii să simtă efectele, se întâmplă ceva. Poate românii nu simt. Sigur că e o supărare mare a tuturor, a premierului, a mea, a colegilor că puteam să discutăm de creşterea economică şi care e posibil să crească. Sperăm să reuşim să comunicăm mai bine. Le-am spus colegilor că toţi am greşit. Toţi ne-am lăsat influenţaţi de oameni "de bine" din afara partidului care au devenit grijulii cu PSD. Si oameni din alte instituţii publice, care dau sfaturi partidului si premierului cum e bine şi cum nu şi eventual să fie şi o încărcătură negativă", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa CEx al PSD.

"PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare", a spus liderul PSD, care a recunoscut că a discutat zilele trecute cu Mihai Tudose despre demisia acestuia din fruntea Guvernului.

"La un moment dat am discutat şi despre posibilitatea ca el (n.r. Mihai Tudose) să îşi prezinte demisia. I-am spus că nu poate lua în calcul. Am discutat de mai multe ori şi am constatat că am comunicat prost unul cu altul, nu mai putem face asemenea greşeli să punem partidul, coaliţia şi guvernul într-o situaţie ca asta. Am avut de învăţat din situaţia aceasta", a mai spus Dragnea.

Pe de altă parte, Mihai Tudose, care de altfel, a obținut demisiile Rovanei Plumb și a lui Sevil Shhaideh, cerute încă de zilele trecute, a ținut să precizeze că după această seară nu există niciun câștigător:

”O sa va dau mai multe detalii din culise. După ancheta DNA, atat Sevil cat si Rovana au venit sa isi prezinte demisiile. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu şi am reuşit să le oprim tocmai pentru a nu fi un semnal de degringoladă, dar colegele au ajuns la limita răbdării, în special ministrul Sevil", a declarat premierul Mihai Tudose.

Premierul a afirmat că speră ca Sevil Shhaideh să accepte să rămână în aparatul guvernamental.

Cât priveşte scandalul dintre premierul Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea, premierul a spus: " Mulți dintre dvs ne-ați trimis sms-uri, că cine castiga, cine pierde. Da, am spus că îmi dau demisia dacă partidul mi-o cere. Nu am venit cu guvernul de acasa, sunt dispus să plec în fiecare zi daca mi-o cere partidul sau dacă constat că nu mai sunt în stare sa îndeplinesc programul de guvernare. Din păcate pentru unii ”prieteni”, nu e un război, nu e un câștigator, încercăm ca după această seară lungă, câștigător să fie partidul, Guvernul și țara”.

Dragnea îl laudă pe Cuc, după demisie

Spre finalul conferinței de presă, Liviu Dragnea a mai spus că și Răzvan Cuc a demisionat, și l-a caracterizat ca ”un tânăr bun, capabil”.

”A prezentat cum a găsit ministerul (...) Dacă ar fi găsit Ministerul Transporturilor cum îl va găsi noul ministru, roata se învârtea altfel”, a spus Dragnea.

Preşedintele Dragnea i-a reproşat lui Cuc doar abilităţile reduse de comunicare.

”Pentru faptul că nu a reuşit să comunice şi că nu a explicat cum a găsit Ministerul Transporturilor, şi-a asumat el răspunderea şi asta arată că este un om de onoare”, a mai spus Dragnea.

Acesta a anunţat că vineri dimineaţă liderii coaliţiei guvernamentale se vor întruni în şedinţă pentru a discuta situaţia Guvernului, inclusiv cea a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Întrebat dacă Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul din partea ALDE, va fi remaniat, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: ”Mâine avem coaliţie”.

Realitatea.net a redat si live-text cele mai importante decizii din ședinta CExN:

Update 11.27 Ședința s-a încheiat cu o victorie a lui Tudose. Demisiile miniștrilor ar fi fost acceptate, iar maine la 12 vor avea o ședinta in care vor anunta inlocuitorii pentru cei 3 ministri.

Update 23.11 Ședința s-a reluat și în continuare sunt tensiuni. Lia Olguța Vasilescu ar fi fost foarte critică la adresa lui Mihai Tudose: ”Dacă acceptati propunerea lui Tudose, maine aveti toti aceeasi soarta”.

Update 22.45 Nu se ajunge la nicio soluție, iar Mihai Tudose ar fi amenințat iar cu demisia, dacă remanierile nu sunt acceptate.

Update 22.30  Potrivit unor informații din ședință, social- democrații au respins demisiile miniștrilor cu probeme penale, în dezbaterile din ședință, și i-au rugat pe aceștia să revină asupra acestor acte. Deocamdată s-a luat o pauză, și urmează ca abia apoi să se dea un vot clar pe demisii.

Update 21.45. Cel mai probabil conferința de presă va fi după 22.00.

Update 21.20 Se anunţă o conferinţă de presă comună: Liviu Dragnea- Mihai Tudose

Update 21.00 Ședința poate fi pe sfârșite. S-a anunțat pregătirea conferinței de presă.

Update 20.57 Se preconizează o ședință lungă. În ședință încă se dezbat remanierile.

Update 20.30 Mihai Tudose l-ar fi propus pe Gabriel Vlase pentru Ministerul Transporturilor, precizează surse din ședință. Unii dintre social-democrați au început să părăsească ședința.

Update 20.00. Trei demisii ar fi fost anunţate în cadrul şedinţei CEx din PSD: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc anunţă surse din sedinta. Practic, cei patru îşi pun la dispoziţie demisiile, dar CEx-ul este cel care decide.

Update 19.30 Pe de altă parte, Mihai Tudose a spus, în ședință, că el ține la imaginea partidului, dar se poate ajunge la o situație dezastruoasă.

Update 19.00 Potrivit unor surse din interior, Liviu Dragnea face tot posibilul pentru a o salva pe Sevil Shhaideh. Mai mult, niciun ministru nu ar fi spus până acum, că va demisiona din proprie inițiativă. Liviu Dragnea ar fi spus: ”La Mihai am ținut și țin! Eu a treia oară nu mă mai duc la Iohannis”.

Update 17.50. Ședința a început abia acum, după ce Liviu Dragnea și Mihai Tudose au rămas să mai discute înainte. Între timp, social-democrații erau pe hol, la discuții pe grupuri. Spre exemplu, Dan Tudorache, primarul sectorului 1, Gabriel Mutu, primarul sectorului 6 și Ionel Arsene, șeful PSD Neamț.

Update 17.25 Liviu Dragnea și Mihai Tudose au ajuns la sediul PSD, împreună, coborând din aceeași mașină. Întrebat dacă este dispus să demisioneze, Tudose a spus: ”Doar daca imi cere partidul”.

Întrebat care este situaţia cu Guvernul, Liviu Dragnea a declarat scurt: "Păi am văzut că e 6,1 creştere economică, deci va fi mai mare".

Update 16 45. A ajuns si Ecaterina Andronescu, din clipa in clipa trebuie sa soseasca Liviu Dragnea, care vine de la sediul PSD Băneasa.

UPDATE 18.30 Ilan Laufer, unul dintre miniștrii de pe lista neagră a lui Tudose a spus că va demisiona dacă i-o va cere partidul.

Update 16.40 Codrin Ștefănescu și Petre Daea au intrat la ședință, fără a face precizări. Ulterior, a intrat și Claudiu Manda.

UPDATE 16.37 Razvan Cuc, Mihai Fifor si Florian Bodog au ajuns și ei la sediul PSD.

Senatorul PSD Mihai Fifor, ministrul Apărării, a afirmat că era nevoie să fie organizată sedinţa CExN şi că se bucură că are loc astăzi. "De aici vom ieşi cu o concluzie cât se poate de clară, să nu facem anticipaţii. Sunt foarte optimist, mereu am găsit soluţii pentru a aşeza lucrurile", a precizat acesta.

UPDATE ora 16:25. La sedinţa a ajuns şi Rovana Plumb. "Funcţia de ministru mi-a fost atribuită de partid. Poziţia mea va fi exprimată astăzi în CExN", a spus acesta, la sosire.

UPDATE ora 16:00. Liderii PSD au început să ajungă la ședința Comitetului Executiv Național PSD.

Gabriela Firea a afirmat, la sosire, că nemulţumirile legate de partid ar trebui anunţate în în forul de conducere, nu public.

"Cetăţenii acestei ţări au mare încredere în noi şi ne-au ales pentru a munci în administraţia locală şi centrală. Orice coleg care are supărări trebuie să o spună în forul de conducere nu la emisiunile TV. Şi eu am avut nemulţumiri şi le-am spus mereu în for şi nu la emisiuni, am spus ce trebuie reglat şi corectat în partid", a afirmat Gabriela Firea.

Aceasta a mai spus că atunci când vorbim despre o funcţie onţinută cu susţinerea partidului este importantă opinia partidului, "oricât ar crede unii dintre noi că am ajuns în acel post datorită carismei personale sau a calităţilor dobândite".

Săptămâna tensiunilor.

Cu o zi înainte de şedinţa PSD, Mihai Tudose a pus din nou presiune pe miniştrii cu probleme penale. Premierul a reamintit că situaţia în care se află Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb este incompatibilă tocmai cu activitatea lor în relaţia cu Bruxelles.

Tudose: Avem probleme la Bruxelles

El a ţinut să facă distincţia între "realitate" şi "percepţie" şi a subliniat că "percepţia" de la Bruxelles este alta decât "realitatea" din România.

„Şi cele două colege (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, n.r.) – ştiţi foarte bine - avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie, au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total, dar avem şi o percepţie şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxellul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot”, a adăugat Tudose.

Dragnea: Eu nu trebuie să demisionez

Înainte, Tudose a avut o discuţie de jumătate de oră cu Liviu Dragnea, chiar în biroului şefului PSD, la Camera Deputaţilor. Liderul PSD a susţinut, miercuri, că nu a discutat cu premierul Mihai Tudose varianta ca miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb să demisioneze. Întrebat în continuare dacă ia în calcul demisia celor doi miniştri, Dragnea a spus: „Dar nu eu trebuie să demisionez”.

Sevil Shhaideh: Am luat o decizie. O voi comunica în CExN

Pe de altă parte, Sevil Shaidehh a anunţat că va comunica decizia sa privind mandatul, în şedinţa CexN:

„Eu cred că sunt același om. Am respectat întotdeauna partidul iar cel ce m-a pus în funcție este CEX-ul. Și decizia mea este luată și va fi comunicată mâine CEX-ului. Permiteți-mi să nu fac declarații despre poziția mea pe scările DNA-ului”, a spus Shhaideh.

Un lucru trebuie subliniat: şedinţa de mâine este de fapt, o luptă între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Şi mai ales, rămâne de văzut câtă putere mai are Liviu Dragnea în partid, după ce mai mulţi lideri importanţi din partid şi-au arătata susţinerea faţă de Mihai Tudose.

Luni și marți, ziua tensiunilor. Dragnea: Întâlnire bună. Tudose pulsează: Avem remaniabilii

Luni, Mihai Tudose a recunoscut că relația sa cu Liviu Dragnea nu este într-un moment fericit. Apoi, marți, cei doi s-au întâlnit la sediul PSD. Mihai Tudose a propus o miniremaniere, pentru a rezolva tensiunile cu Liviu Dragnea. Şedinţa s-a terminat după două ore şi jumătate, iar la final, Tudose a spus că au stabilit o listă de remaniabili, dar nu vor da nume, întrucât decizia finală va fi luată joi, în CeXn.

După ședință, Liviu Dragnea a declarat că întâlnirea a fost bună, lămuritoare:

"Am avut o întâlnire bună şi necesară. Premierul ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în implementarea programului de guvernare. Cred ca argumentele, dacă sunt prezentate şi în CEX, nu vor fi probleme. Am discutat şi despre proiectul de buget şi alte măsuri, bugetul este unul bun, echilibrat", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa social democraţilor.

Pe de altă parte, Tudose a fost mai rezervat: "Discuţia a fost lungă, nu a fost numai în doi. Decizia finală va fi luată într-un for statutar, la CEx, joi după-amiază, pe următoarea chestiuni: raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este unul politic, dar la nivelul de implicare al unor structuri din partid, lucrurile trebuie clarificate”, a declarat Mihai Tudose.

De asemenea, discuţiile au vizat şi remanierea guvernamentală. ”Am stabilit împreună zona de remaniere şi remaniabilii. Nu o să vă facem fericiţi acum dând nume”, le-a mai spus Tudose jurnaliştilor prezenţi la sediul central al PSD.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ