Olguța Vasilescu: Absolut toți bugetarii vor avea, în sporuri, două norme de hrană și un voucher de vacanță

| 09 mar, 09:11

Toți bugetarii vor avea incluse în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, a precizat joi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, subliniind că draftul legii salarizării va fi gata probabil la finele lunii martie, când vor fi finalizate discuțiile cu toți partenerii.

UPDATE "Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, absolut toți bugetarii. Dar asta nu ridică probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri, adică vor fi 30% pe ordonator de credite. Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuție corectă a sporurilor. Nu se mai întâmplă ca până acum, când unii, doar pentru că erau șefi, luau niște sporuri foarte mari față de restul angajaților. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă norma de hrană și să aibă acest voucher de vacanță, atunci în nivelul sporurilor trebuie să fie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă", a explicat Olguța Vasilescu, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Educație pe marginea proiectului Legii salarizării bugetarilor.

Aceasta a precizat că la elaborarea proiectului au fost luate în calcul datele de la ministere, dar și de la sindicate, privind numărul de angajați și salariile în plată la ora actuală.

"Noi am lucrat pe datele pe care ni le-au dat ministerele. Le considerăm pe acelea corecte. Am cerut date și de la sindicate ca să avem un control încrucișat asupra a ceea ce înseamnă numărul de personal și salariile care sunt la ora actuală în plată. Deci nu ar trebui să fie niciun fel de probleme. Discuțiile cu toată lumea au fost de maniera: sunt niște sume în aceste anexe, dacă nu ne vom încadra în anvelopa de 32 de miliarde lei vom mai scădea din ele și toată lumea a fost de acord. Sigur că diferențele față de anexele pe care ei le-au primit deja nu vor fi foarte mari", a precizat ministrul Muncii.

Aceasta a reafirmat că, în urmă cu o săptămână și jumătate, reprezentanții Ministerului de Finanțe au făcut un calcul și atunci anvelopa ieșea "undeva la 31 de miliarde". După discuțiile cu partenerii sociali, datele vor fi reanalizate de MFP pentru a nu fi depășit plafonul de 32 miliarde lei.

"Draftul de lege îl vom avea cel mai probabil undeva la finele lunii martie când vom finaliza discuțiile cu absolut toți partenerii", a mai spus oficialul MMSJ.

În ceea ce privește discuțiile cu sindicaliștii din Educație, ministrul Muncii a menționat că discuțiile vor continua și săptămâna viitoare, pe grupuri de lucru.

"Încă nu avem o concluzie, pentru că s-a stabilit să se lucreze pe grupuri de lucru și săptămâna viitoare, asta pentru că a fost foarte dificil să avem o discuție, având în vedere ca erau și Preuniversitarul și Universitarul la aceeași masă. Atunci am stabilit să fie grupe separate de lucru săptămâna viitoare. Foarte mult nu ar mai fi de corectat, cu atât mai mult cu cât din Universitar am și avut pe cineva care a lucrat împreună cu noi la această lege a salarizării unitare.(...) Asupra principiilor generale am convenit, aici nu e niciun fel de problema, doar sunt discuții pe cine ridicăm mai sus față de ceilalți. De exemplu, în Preuniversitar discuția a fost că pedagogul trebuie să fie un pic mai sus față de îngrijitor. Chestiuni de genul acesta care nu ne dau peste cap nici principiile legii nici modul de salarizare sau anvelopa pe care o avem pregătită", a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

 

---------

A treia zi de negocieri la Ministerul Muncii. Astăzi sunt aşteptate sindicatele din Educaţie, de la ora 10,30, după ce luni au fost la discuţii sindicaliştii din ordine publica, iar marţi cei din sănătate şi asistenta sociala.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că noua Lege a salarizării nu se va mai baza pe clase de salarizare, ci pe funcții, grade și gradații și ar urma să fie adoptată până la 1 iulie, respectându-se o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei pentru patru ani.

Ministrul Muncii a mai precizat că, în urma aprobării acestei legi, salariile se vor majora treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018, iar cele mai mari creșteri vor fi în domeniul apărării, în condițiile în care, în prezent, salariul unui soldat pornește de la 700 de lei. Lia Olguța Vasilescu arăta că Legea salarizării unitare va separa salariile de indemnizații și ar putea fi trimisă direct Parlamentului pentru a fi asumată de coaliția majoritară.

De asemenea, ministrul Muncii a explicat că în noua lege a salarizării veniturile vor fi împărțite în două categorii: salarii și indemnizații. În replică, reprezentanții CNS Cartel Alfa au solicitat ministrului Muncii să abandoneze propunerea de separare a salariilor de indemnizații, pe care o consideră "încă o aroganță a aleșilor noștri".

Sindicatele din sănătate s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Dialogului Social pentru a analiza draftul noii legi a salarizării. La finalul întâlnirii aceştia s-au declarat mulţumiţi de majorările propuse de Executiv.

,,Medicii vor avea cele mai importante majorări salariale. În funcţie de treapta de vechime, un medic va beneficia de o creştere chiar şi de 100%. Veniturile doctorilor vor ajunge, dacă e să ne luăm după ceea ce ne-a prezentat astăzi (marţi -n.r.) Ministerul Muncii, în jur de 10.000 de lei, medicii anatomo-patologi urmând să aibă cele mai mari salarii, în jur de 15.000 de lei. Asistentele medicale, de asemenea, ar urma să aibă venituri cuprinse între 4.000 şi 7.000 de lei aproximativ, iar salariile medicilor rezidenţi să fie asemănătoare cu cele ale medicilor specialişti, diferenţele fiind de aproximativ 1.500 de lei" a declarat Gabriel Chifu, preşedintele Sindicatelor Publisind.

,,Am vizualizat un draft, lucrurile merg spre bine, este o lege hai să-i spunem bună, sunt sume care pentru început ne-au mulţumit, dar sper să nu mai avem surprize ca altă dată, când parte dintre colegii noştri au fost omişi. S-a scos indemnizaţia de conducere, ceea ce înseamnă că unele sume vor fi mai mari la prima vedere. Procentul de creştere este, în medie, de 56,6% până în 2021. Medicii, asistenţii medicali vor avea această creştere din 2018, apoi ea stagnează şi se aplică numai procentele pe care le are are respectiva persoană din sporuri sau vechime sau ceea ce are pe secţia respectivă, iar în anul 2021 când se termină, o parte dintre colegii prinşi în media de 56% vor avea un venit mai mare cu 25%. Mai sunt două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, este vorba şi de faptul că rămân 5% din sumele alocate spitalului la dispoziţia ordonatorului de credite, care poate să ofere o stimulare. Creşterea va fi de 25% la unii, 30% la alţii, per total e 56%. Cele mai mari majorări le vor avea cei cu salarii foarte mici, cert e că nu vom mai avea salarii de 1.000-1.500 de lei", a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că întâlnirea cu sindicatele din sănătate a fost productivă, precizând, totodată că în perioada următoare vor mai avea loc discuţii cu sindicatele din toate ramurile de activitate, astfel încât legea salarizării unitare să fie una cât mai bună, urmând ca la 1 iulie aceasta să intre în vigoare.

,,A ieşit foarte bine, aşa cum a ieşit şi ieri cu apărarea şi ordinea publică. Cred că nu au de ce să fie nemulţumiţi de modul cum arată acum legea salarizării unitare, noi încercăm în anvelopa de 32 de miliarde de lei, de aceea le-am spus că aceste anexe pe care le văd ei e posibil să sufere modificări în cazul în care nu o să ne încadrăm în această sumă, dar modificările nu pot să fie mari. După calculul pe care l-am făcut ieri (n.r. luni) cu Ministerul de Finanţe, ne încadrăm în 31 de miliarde. Vor creşte treptat salariile, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 ianuarie 2021. Creşterile cele mai mari sunt în baza de jos, unde s-au încălecat tot timpul între ele categoriile, fiindcă tot timpul a crescut salariul minim pe economie şi s-a ajuns în situaţia în care persoane fără studii superioare şi debutante să aibă acelaşi nivel de salarizare cu persoane care erau de mai mult timp angajaţi şi care aveau studii superioare. Vor fi creşteri graduale, dar cea mai mare creştere va fi la salariile de până în 4.000 de lei. Este posibil să apară modificări, tocmai de asta avem discuţii cu sindicatele, pentru a ajunge la o lege cât mai aproape de perfecţiune. Obligatoriu, legea trebuie adoptată până la 1 iulie, creşterile urmând să fie resimţite de la 1 ianuarie 2018, excepţie fiind categoriile unde deja am crescut salariile, la educaţie şi sănătate unde am crescut cu 15%, în administraţia locală unde au crescut cu 20% şi la instituţiile de cultură unde au crescut cu 50%", a declarat ministrul Muncii la finalul discuţiilor cu sindicatele din sănătate.

Ministrul Muncii a mai adăugat că venitul preşedintelui României va fi calculat anual la nivelul a şase salarii medii.

- See more at: https://www.realitatea.net/noi-negocieri-pe-legea-salarizarii_2040459.html#sthash.DT8l9Ph5.dpuf

Tag-uri: olguta vasilescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ