Noile manuale vor fi independente şi vor avea termen de valabilitate

| 23 mai, 2013

Proiectul Ministerului privind noile manuale prevede introducerea unui termen de valabilitate de patru ani, cu posibilitatea de extensie pentru încă doi ani.

Nu puţine sunt nemulţumirile din ultimii ani ale părinţilor, elevilor şi profesorilor legate de manualele şcolare. Părinţii s-au plâns adesea de cheltuielile mari cu materialele suplimentare care le sunt cerute copiilor la clasă (culegeri, caiete speciale etc). Elevii sunt descurajaţi de informaţiile greoaie şi stufoase, iar profesorii se confruntă cu informaţii depăşite, care spun că România încă face eforturi să adere la Uniunuea Europeană. Pentru a rezolva aceste probleme, noul proiect privind schimbarea manualelor, lansat recent de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prevede că manualele vor fi independente şi vor avea un termen de valabilitate.

Cheltuielile mari cu materiale didactice suplimentare (culegeri, caiete speciale, mai ales pentru limbi străine) sunt o problemă cu care părinţii se confruntă an de an, fiind practic obligaţi să scoată din buzunar sume mari pentru educaţia copiilor. În nenumărate rânduri, părinţii au semnalat această deficienţă şi s-au plâns că trebuie să facă o cheltuială în plus, într-un sistem în care învăţământul se vrea a fi gratuit. Această situaţie a încurajat de-a lungul anilor şi abuzurile, unele cadre didactice constrângând elevii să cumpere manuale care nici nu aveau avizul Ministerului Educaţiei. Pentru a elimina acest „comerţ” cu manuale, ministrul Remus Pricopie a anunţat recent că manualele vor fi concepute independent. În acest fel, un singur manual va fi suficient pentru o materie şi nu vor mai exista acele recomandări prin care elevii să cumpere şi alte tipuri de materiale auxiliare.

O altă problemă stringentă a actualelor manuale şcolare, care nu s-au mai schimbat de circa 15 ani, este aceea a informaţiilor depăşite. Pentru a da doar câteva exemple, elevii învaţă din actualele manuale că la Câmpulung încă se fabrică autoturismul de teren „Aro”, că România se învecinează cu Iugoslavia sau că Uniunea Europeană este formată din 15 state membre. Mai mult, elevii află că România încă nu este membră a Uniunii Europene şi că aderarea este un obiectiv îndepărtat pentru ţara noastră.

Aceste situaţii sunt posibile, spune ministrul Educaţiei, ca urmare a faptului că, în momentul de faţă, un manual primeşte licenţă de utilizare pe o perioadă nedeterminată, ceea ce este incorect. Pentru a nu ajunge în situaţii de genul celor amintite mai sus, un manual trebuie să aibă un termen de valabilitate. Pentru eliminarea acestui neajuns, proiectul Ministerului privind noile manuale prevede introducerea unui termen de valabilitate de patru ani, cu posibilitatea de extensie pentru încă doi ani. Acest termen de doi ani este oferit pentru acele situaţii speciale în care se constată că nu este nevoie de schimbarea manualului (de exemplu: manualul de latină).

Având în vedere că şi profesorii sunt foarte nemulţimiţi de cum arată în prezent manualele, în noul proces de reformă, cadrele didactice vor fi implicate într-un grad destul de ridicat, în sensul în care fiecare manual utilizat în şcoli va putea fi evaluat de către profesori pe o platformă electronică. Dacă aceste evaluări sunt negative, MEN îşi rezervă dreptul de a retrage manualele de pe piaţă.

Procesul de schimbare a manualelor este unul complex şi dificil şi de aceea va dura câţiva ani (2013-2017, potrivit calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei). Sperăm însă că problemele stringente din manualele şcolare actuale nu vor mai exista după finalizarea acestei reforme ample.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ