Nota de plată pentru scoaterea navei Rostock este de 10 milioane de euro

| 13 mai, 2013

România trebuie să achite suma de zece milioane de euro pentru scoaterea navei Rostock, eşuată în 1991 în Canalul Sulina, a declarat luni premierul Victor Ponta.

"Vreau să ştiţi că astăzi mi-a venit hotărârea definitivă, irevocabilă: trebuie să dăm zece milioane de euro pentru nava Rostock. Eu uitasem de nava Rostock. Am pierdut toate procesele, la fel cu Rompetrol am pierdut procesul. S-a scufundat, a fost scoasă cu chiu cu vai", a precizat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Premierul a spus că o să taie din altă parte pentru a plăti, dar nu ştie de unde. "O să discut cu ministrul bugetului", a afirmat Ponta. Şeful Guvernului a mai spus că asemenea lucruri i se întâmplă zi de zi, fiind nevoit să achite diverse datorii, dar nu toate se ridică la astfel de sume.

Presa a relatat în 2008 că Rostock Wreck Removal Consortium (RWRC) a solicitat bani pentru lucrări neprevăzute la ranfluarea navei.

Pe 2 septembrie 1991, nava ucraineană "Rostock", fabricată în 1973, la Şantierul naval Heztun Rostock, din fosta RDG, a eşuat, la Mila 31 a Dunării, pe partea cea mai îngustă a Canalului Sulina, blocând o scurtă perioadă navigaţia maritimă.

În 1995, prova epavei navei Rostock a fost tăiată, fiind scoasă pe uscat în noiembrie 2004.

Lucrările de ranfluare a epavei navei Rostock şi de reamenajare a Canalului Sulina costă 76 milioane euro, 50% din valoare reprezentând un credit rambursabil oferit de Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar diferenţa fiind acoperită de la bugetul de stat. Contractul de împrumut cu BEI, pentru cele 38 milioane euro, a fost semnat în martie 2002, ultimul termen de rambursare a creditului fiind prevăzut pentru 15 septembrie 2026.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ