Noul Cod Fiscal lovește în 400.000 de PFA-uri

| 05 ian, 15:06

Modificările aduse de către noul Cod fiscal determină creşterea riscurilor pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate), iar activitatea sub această formă devine ineficientă din punct de vedere fiscal, spun specialiștii în domeniu.

La sfârşitul anului 2015 erau înregistrate 400.000 de PFA-uri, conform datelor de la Registrul Comerţului. Numărul acestora a crescut cu peste 100.000 în ultimii trei ani.

Această creştere a fost determinată de faptul că mulţi angajaţi au trecut pe PFA-uri datorită taxelor mari aferente contractelor de muncă, iar alţii au preferat PFA-urile în detrimentul SRL-urilor datorită evidenţelor contabile simplificate.

Modificările aduse de noul Cod fiscal: plata obligatorie a CAS pentru PFA-uri şi scăderea impozitului pe dividende la 5% determină un cost cu taxele de 29% din suma facturată de PFA-uri, spre deosebire de 20% pentru un SRL plătitor de impozit pe profit sau 8% pentru o microcompanie.

În plus, ANAF-ul poate reîncadra foarte ușor activitatea PFA-urilor ca activitate salarială.

Puţini sunt cei care ştiu la ce riscuri se expun dacă desfaşoară activitatea pe PFA. O persoană fizică răspunde cu propriul patrimoniu în cazul în care ANAF-ul sau orice alt terţ solicită daune PFA-ului, scrie Radu Georgescu, managing partner al companiei CFO Network, într-un articol din Ziarul Financiar.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 ian, 15:31
Daniel Popa
Oferta
Oameni dragi, este timpul sa lucrati de acasa prin contract legal intr-un proiect 100% romanesc. Domeniul, publicitate online pentru piata americana de carti electronice. Proiectul este lansat de curand, nu este necesara niciun fel de experienta! Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. Lucrati pe internet de oriunde doriti dumneavoastra. Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. Oferim sanse reale de avansare in cariera! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Programul de lucru este flexibil. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detaliile afacerii, cere informatii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ