Adoptarea Noului Cod Rutier, amânată până în ianuarie 2014

| 17 dec, 2013

Elaborarea raportului comisiei parlamentare privind Codul Rutier a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară ce va începe în ianuarie 2014.

Proiectul actual de Cod Rutier prevede că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

De la 1 ianuarie, salariul minim brut creşte de la 800 la 850 lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă devine 85 lei, faţă de 80 lei, cât valorează un punct-amendă în prezent.

Astfel, de anul viitor, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite cu două puncte de penalizare şi o amendă de 170 sau 255 lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprire neregulamentară sau circulaţia pe interzis.

Cu trei puncte de penalizare şi amenzi de 340 sau 425 lei sunt sancţionate, printre altele, staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h, pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este şi mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizare corespunzătoare, care vor fi amendaţi cu 510-680 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ