Noul Cod Rutier: Udrea eliminată din discuție, dezbaterile continuă

În discuția binevenită pe marginea cuantumului amenzilor rutiere dintre un liberal și un social-democrat, ministrul Stroe respectiv premierul Ponta, a căzut ca musca în lapte și Elena Udrea. Remarcați că intenționat nu-i specific apartenența politică și veți înțelege imediat și de ce.

Atât liberalii, reprezentați în această discuție de Stroe, cât și social-democrații lui Ponta sunt de acord că așa nu se mai poate și că, pe șoselele din România, trebuie făcut ceva. Măcelul rutier care s-a tot agravat în ultimul deceniu are la bază nu numai infrastructura rutieră care lasă de dorit și numărul mereu crescând de mașini, unele aduse la a nu știu-câta-mână din străinătate și deci cu mari lipsuri tehnice, cât mai ales de indisciplina rutieră ajunsă proverbială.

Desigur că trebuie să corelăm atât cuantumul amenzilor cu capacitatea financiară a românilor, cât și durata suspendărilor cu bunul simț - iată de ce au apărut ajustări repetate în sensul micșorării amenzilor propuse inițial. Pesemne că aici a intervenit și componenta social-democrată din USL, suficientă pentru a aduce nivelul draconic propus de Stroe la un nivel drastic, suficient de mare încât să descurajeze pe viitor spectacolul aroganțelor cu tarantele și patru roți pe șoselele patriei.

În această discuție, absolut necesară după cum rezultă din prelungirile cerute pe marginea dezbaterii, a intervenit și Elena Udrea, declarând fără fasoane că inițiativa are un singur rost și anume de a acoperi o gaură bugetară de un miliard de euro prin amenzile care vor ”jupui” șoferii din România. Nu zerourile menționate, care-i cad Elenei Udrea în poală ca gutuile toamna, mă îngrijorează, sincer, ci nonșalanța cu care cineva care a avut odinioară pe mână sume mult mai mari decât cea menționată consideră că banii se pot muta de ici-colo, compensând și peticind bugetul ca într-un joc de societate gândit să fie accesibil și unor copii de școală primară. O asemenea opinie urechistă și primitivă, din perspectiva căreia este posibil să scoți polițiștii de la rutieră ca gonacii pe tarla cu ținta fixată la un miliard de euro, ne face acum retrospectiva tardivă asupra mentalității unui demnitar din elita PDL, care a gestionat oarecum neîntrebată sute de milioane de euro.

Dar nu din perspectiva liberal-democrată vreau să comentez intervenția Elenei Udrea. Strict politic, i-au răspuns concis atât ministrul Stroe – menționând că sumele sunt derizorii raportate la buget –, cât și premierul Ponta, când a detaliat pe cine are de fapt în vizor noul cod rutier. „În primul rând, cei care comit fapte grave şi au dosar penal, vreau să găsim soluţia legală ca să nu mai stea până vine hotărârea din instanţă. Eu vreau ca de astăzi să nu mai conducă. Pentru cel care are 100 de amenzi şi nu plăteşte niciuna vrem să găsim o soluţie ca, dacă în 30 de zile nu ţi-ai plătit amenda, să rămâi fără permis. Şi al treilea lucru, dacă a băut, nu mai stai 2,3 ani până ajungi în instanţă şi conduci în continuare“, a declarat premierul.

Dar Victor Ponta nu a făcut doar aceste precizări, referitoare la șmecherii pentru care legea nu se aplică sau se tergiversează. Premierul a spus cât se poate de clar că dezbaterea pe marginea codului intră în prelungiri și pentru că se dorește orientarea clară a fondurilor rezultate din aceste amenzi spre autoritățile locale, în sensul și spiritul descentralizării administrative urmărite de guvern.

În această situație, Elena Udrea este neavenită în discuție și nu face decât să se afle în treabă, precum colegul de odinioară, Mihai Răzvan Ungureanu, care și el trântește câte o declarație cu mult patos și în rest nimic, ori de câte ori i se oferă ocazia. Din intervenția pedelistei nu mai rămâne mare lucru, poate doar detaliul jenant că pilonul de odinioară al efortului guvernamental pedelist se raportează foarte aproximativ la mecanismele bugetare. Și, poate, că apropiata din toate timpurile a lui Traian Băsescu face lobby împotriva unor modificări legislative care ar putea într-un final să-i ia carnetul oricărui individ prins băut la volan, indiferent de influența socială și profesională sau banii pe care îi are. Chiar dacă cel prins în contrasens cu legea este însuși președintele republicii...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ