Nu cunosc, nu mă informez, dar protestez

| 19 oct, 2013

Sistemul comunist nu i-a învățat să se informeze, să caute singur adevărul, așa că pungeștenii se mulțumesc cu ce le este servit pe tavă și consideră că acela este adevărul absolut. Celor din Pungești nu le pasă că Chevron explorează după, sau exploatează gaze de șist, pentru ei nu există nicio diferență între cele două. Ei știu doar că urmează să fie forat un puț, iar acest lucru e rău.

Titlul este o sinteză perfectă a ceea ce urmează să dezvolt în continuare: protestatarii din Pungești s-au lăsat manipulați și au ieșit să protesteze împotriva „imperialiștilor” de la Chevron, fără să vadă ambele fețe ale monedei. Oamenii s-au lăsat ușor convinși de cei care au ajuns la ei primii, în speță contestatarii exploatării gazelor de șist, și au pornit o cruciadă împotriva americanilor care „vor să le otrăvească fântânile”.

Două cauze stau la originea acestei probleme: educația precară, combinată cu naivitate și frică, și neîncrederea în autorități. Întotdeauna va fi mai dificil să le explici oamenilor de ce e bine, pe când mesajele care includ și un element de frică, cum avem în acest caz „otrăvirea fântânilor”, sunt mai ușor de receptat, mai ales că ele atrag atenția publicului căruia le sunt adresate. La toate acestea are și mass-media rolul său, prin promovarea unor informații false sau exagerate.

În cazul celor din Pungești, rolul negativ al mass-media este  foarte ușor vizibil, având în vedere că oamenii au declarat că se tem să nu pățească același lucru ca cei din județul Galați. În ciuda faptului că expertizele tehnice cu privire la seismele din localitatea Izvoarele, județul Galați, au demonstrat faptul că acestea nu sunt produse ca urmare a unei activități umane, au existat televiziuni care au lansat această informație în spațiul public, iar ea a fost imediat receptată de locuitorii Pungeștiului.

Odată ce frica a pus stăpânire pe oameni, intră în acțiune al doilea element: neîncrederea în autorități. Faptul că politicienii se contrazic la televizor contribuie la această neîncredere. Oamenii nu mai pot discerne între care sursă e credibilă și care nu, așa că aleg să le ignore pe ambele. Oricât de mult ar încerca reprezentanții autorităților să le explice, ei nu vor fi receptivi la aceste mesaje, deoarece sunt convinși că sunt minciuni.

În momentul în care cineva din partea societății civile a venit la ei la poartă și i-a avertizat cu privire la pericolul pe care gazele de șist îl reprezintă, iar același lucru l-au auzit și din gura vreunui jurnalist la televizor, acea informație prinde rădăcini adânci în mintea lor. Nu mai contează că pânza freatică e la cateva zeci, maximum sute de metri adâncime, că fântânile lor sunt săpate la 10-20 de metri, iar explorările se fac la câteva mii de metri adâncime. Aceste amănunte tehnice sunt trecute cu vederea, deoarece sunt greu de înțeles, aici intervenind educația precară. Omul știe de frică, iar asta e suficient. E mai ușor să îi spui că îi vor otrăvi americanii fântâna, decât să îi explici cum e cu independența energetică, implicațiile geopolitice, beneficiile pentru industrie.

Sistemul comunist nu i-a învățat să se informeze, să caute singur adevărul, așa că pungeștenii se mulțumesc cu ce le este servit pe tavă și consideră că acela este adevărul absolut. Celor din Pungești nu le pasă că Chevron explorează după, sau exploatează gaze de șist, pentru ei nu există nicio diferență între cele două. Ei știu doar că urmează să fie forat un puț, iar acest lucru e rău. Nu contează că sunt mii de astfel de puțuri în România și că nimeni nu a pățit nimic.

De asemenea, oamenilor în general le este frică de necunoscut. Este o reacție normală, exploatată în special de marile corporații. Din acest motiv a apărut standardizarea în cazul marilor lanțuri de restaurante sau  supermarketuri/hypermarketuri, pentru ca locuitorul orașului X, când se duce în orașul Y, să mănânce sau să își facă cumpărăturile din același loc, pentru că îl cunoaște. Fie că mă duc la McDonald’s în București, fie că mă duc în New York, mă voi descurca, pentru că ambele arată la fel și au cam aceleași preparate în meniu, iar mâncarea știu ce gust are.

În schimb, în Pungești s-a auzit de gaze de șist acum, în ultima perioadă, iar oamenii nu știu ce sunt exact sau cu ce se mănâncă, sau ce înseamnă mai exact „fracturare hidraulică”.

Am dat exemplul Pungeștiului deoarece este la îndemână, însă cele scrise mai sus sunt valabile și la o scară mult mai mare. Aceasta este natura umană, iar ea nu va putea fi niciodată schimbată. Eventual poate fi îmbunătățită. Cum? Prin educație!


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 oct, 2013
irinapop
Mai duduie, faceti naibii un schimb de locuinta cu localnicii din Pungesti si traiti voi, astia care militati atat pentru "independenta energetica in fata Rusiei" cu orice riscuri, in locul ala supus explorarii si apoi exploatarii prin fracturare a gazelor de sist. Localnicii n-or sti prea multe, ca de, ei sunt de la coada vacii, nu-s asa dastepti ca voi, astia care cunoasteti, va informati si nu protestati, dar chiar asa sa scrii on line si sa jignesti inteligenta celor care stiu ce inseamna mareata tehnologie a extragerii gazelor de sist prin fracturare, chiar n-am mai pomenit la nici un jurnalist care-si respecta meseria.
Sunteti penibili voi astia care scrieti la comanda, se vede maaaaai !!!! Pentru ca nici voi nu sunteti convinsi de ceea ce spuneti. N-aveti argumente, n-aveti dovezi, nu scrieti din suflet. Pe undeva este bine, dar pe de alta parte, prea ne jigniti inteligenta, zau asa!!!! Daca chiar trebuie sa mananci o paine, incearca in alta parte, pentru ca aici sunteti jalnici si tu, si Stefan Ionescu, si ala care-l pupa-n partile dorsale pe plagiatoru' sef. Sau scrie articole in alte domenii, lasa-te de politica, te rog eu frumos.
20 oct, 2013
Eliza
Conform prof. univ. ing. dr. Marian Rizea, exploatarea gazelor de şist, care sunt gaze naturale din interirul unor pietre, se face prin fracturare hidraulică, care înseamnă ruperea rocilor pentru eliberarea gazului, prin intermediul unui jet puternic de lichid.
Pericolele acestui procedeu sunt:

riscul de explozii şi deflagraţii pe o rază de mii de kilometri de la locul extragerii. Pot fi afectate, practic, judeţe întregi;
riscul grav de poluare a apelor din pânza freatică şi râuri cu substanţele chimice conţinute de lichidul injectat în structura geologică, substanţe care au drept scop “înmuierea” rocilor.
risc de provocare a unor cutremure de suprafaţă de până la 6 grade pe Richter, foarte periculoase, şi de influenţare a declanşării unor seisme în faliile predispuse unor asemenea fenomene, cum este zona Vrancea.
20 oct, 2013
Elisa
DECI EXISTA UN MOTIV DE INGRIJORARE AL LOCALNICILOR SE PARE CA SUNT CEVA MAI INFORMATI DECAT ACEASTA DOMNISOARA .
19 oct, 2013
Stefan
lipsa de decenta
Ce ironie de prost gust la aceasta ziarista! Afla, madame, ca mai citesc si altii si nu sunt platiti, ca dumneata, sa spuna ca albul esste negru si negrul este alb! Ar trebui sa rosesti pentru impertinenta!
19 oct, 2013
john
Educatie precara ...zici
Dar probabil ca de la 2000-3000 m adancime,gazele si petrolul se teleporteaza la suprafata, nu trece prin zona de la 200 sau 20 de m unde e panza freatica, sincer ii inteleg am avut 30 de miliarde la Uniune si am atras 10% din ei erau mai greu de furat, asa ca nu va imparti cu noi profitul CEVRON-ul pentru romanul de rand nu va exista nici un beneficiu, sa nu ne confundam nici in vis cu Norvegia ...
19 oct, 2013
george
Ai perfecta dreptate Jon, pretul gazelor va creste pana in 2018, si ptr. omul de rand nu este nici un beneficiu ........

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ