Nuclearelectrica a strâns 545 mil. lei pentru construcţia unui depozit de deşeuri radioactive

| 13 dec, 2013

Producătorul de energie Nuclearelectrica (SNN) a strâns, în perioada 2004 – 30 noiembrie 2013 suma de 545 milioane lei pentru finanţarea construcţiei unui depozit pentru deşeurile radioactive generate de reactoarele nucleare ale centralei din Cernavodă, investiţie de 452 milioane euro, fără TVA.

"Contribuţia Nuclearelectrica la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), plătită în perioada 2004 – 30 noiembrie 2013, este în sumă de 545 milioane lei", potrivit datelor Nuclearelectrica transmise la solicitarea MEDIAFAX.

Suma de 545 milioane de lei provine din două taxe pe care Nuclearelectrica le plăteşte pentru energia electrică produsă.

Pentru a strânge aceste fonduri, Nuclearelectrica virează anual banii la ANDR, care apoi îi depune într-un depozit la Trezoreria statului. Construcţia depozitului de deşeuri radioactive este estimată la 452 milioane de euro, fără TVA. Sumele vor fi utilizate progresiv, iar pentru deschiderea depozitului este nevoie de 69 milioane de euro, fără TVA.

Una dintre taxe, de 0,60 euro pe MWh are ca scop constituirea resurselor financiare necesare dezafectării fiecărei unităţi nuclearoelectrice de la centrala din Cernavodă.

A doua taxă, în valoare de 1,40 euro pe MWh, este destinată constituirii fondurilor necesare construirii şi punerii în funcţiune a depozitului de deşeuri radioactive produse prin operarea unităţilor nuclearoelectrice.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie. Compania asigură anual circa 18% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ