O clădire-simbol din comunism, aproape demolată. Ce-a mai rămas

| 19 noi, 09:37

Fostul magazin universal Bucureşti este în plin proces de demolare. Clădirea ridicată în anii '30, aflată în paragină de aproape 15 ani, va fi reconstruită, dar se vor păstra elementele arhitecturale de faţadă.

Magazinul Bucureşti, aproape demolat // Fostul magazin universal Bucureşti a fost până în 1990 unul dintre cele mai importante centre comerciale ale Capitalei, o clădire-simbol a perioadei comuniste, amplasată pe fosta stradă Bărăției nr. 2, actuala I.C. Brătianu nr. 36, lângă celebra stradă Lipscani.

Alături de magazinul Victoria, magazinul Unirea şi magazinul Cocor, ultimele două construite mai târziu, în anii '70, magazinul Bucureşti era precursorul mall-urilor de astăzi. Aici puteai cumpăra de la haine şi pantofi, până la aparate de fotografiat, instrumente muzicale, articole electrice şi aparatură electrocasnică.

Clădirea în suprafaţă de 4.200 metri pătraţi a aparţinut, la început, lui Bucur Bunescu, unul dintre cei mai bogaţi comercianţi ai perioadei interbelice. După 1948, când comuniştii au venit la putere, magazinul a fost naţionalizat.

În 2003, fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a cumpărat magazinul cu suma de 4.085.367,95 lei, adică mai puţin de 1,2 milioane euro (1 euro valora 3,7121 lei), conform romanialibera.ro. Potrivit unor surse din AVAS, magazinul Bucureşti nu trebuia vândut, deoarece „procesul de revendicare se afla în ultima fază de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se ştia că moştenitorii - descendenţi direcţi ai fostului proprietar, Bucur Bunescu - vor câştiga în instanţă. În plus, moştenitorii au trimis şi notificări pentru a stopa privatizarea", scria, în 2010, romanialibera.ro.

În 2010, moştenitorii familiei Bunescu au reuşit să recupereze clădirea, pe care au vândut-o, trei ani mai târziu, unor investitori olandezi, în schimbul sumei de aproximativ 4 milioane de euro, conform zf.ro.

Noua clădire va avea cinci etaje dedicate retail-ului, două de birouri, iar ultimul etaj va fi închiriat unui operator de restaurante sau baruri.

Conform Autorizaţiei de Construire nr. 450/1539546 din 29.11.2017; nr. 386/1635332 din 20.08.2018, eliberate de Primăria Municipiului Bucureşti, durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni.

Denumirea oficială a obiectivului este: Executarea lucrărilor de construire pentru consolidare / refacere structură, recompartimentare, reconfigurare interioară şi remodelare parţială a faţadelor Magazin Universal Bucureşti / Executarea lucrărilor de construire pentru demolare şi reconstruire a faţadelor Magazin Universal Bucureşti, Bulevardul CI Brătianu, nr. 36, sector 3, Bucureşti.

Vezi în VIDEO cum arată fostul magazin Bucureşti în plin proces de demolare, astăzi, 18 noiembrie!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ