O navă românească a salvat aproape 300 de migranţi sirieni în apele teritoriale italiene

| 23 sep, 2013

Poliţiştii de frontieră de pe nava românească 'Ştefan cel Mare' au salvat aproape 300 de migranţi sirieni în apele teritoriale italiene, peste 100 dintre aceştia fiind copii.

Poliţia de Frontieră informează printr-un comunicat de presă că oamenii legii care se află în misiune în Italia în cadrul Operaţiunii Maritime Comune Aeneas 2013, coordonată de Agenţia Frontex, au salvat alţi 298 de migranţi sirieni, dintre care 114 erau copii aflaţi pe o barcă de pescuit.

În baza unei informări din partea Centrului Internaţional de Coordonare de la Roma, nava 'Ştefan cel Mare' a declanşat la sfârşitul săptămânii trecute o operaţiune de căutare şi salvare în apele teritoriale italiene. În cadrul acţiunii a fost identificată o ambarcaţiune supraîncărcată cu migranţi ce se deplasa către coasta italiană cu viteză redusă. 

Nava românească s-a apropiat de pescador, ocazie cu care s-a stabilit că la bordul bărcii se aflau aproximativ 300 de imigranţi, aceştia declarând că la bord era şi o persoană decedată de două zile. 

Din cauza condiţiilor meteo nevaforabile, marea fiind foarte agitată şi valurile depăşind 2-3 metri, transferul migranţilor la bordul navei 'Ştefan cel Mare' nu putea fi efectuat în siguranţă, fapt pentru care poliţiştii de frontieră români au informat Centrul Internaţional de Coordonare al Operaţiunii Frontex, fiind luată decizia remorcării pescadorului şi trimiterii unui elicopter cu paramedici pentru a asista operaţiunea de salvare şi acorda asistenţă medicală migranţilor. 

Nava IGPF a remorcat ambarcaţiunea cu imigranţi spre port, în apropierea acestuia fiind realizat transferul în siguranţă al migranţilor pe navele Gărzii de Coastă din Italia. 

La bordul navei cu imigranţi se aflau 130 de bărbaţi, 54 femei şi 114 de minori care au declarat că sunt sirieni şi că intenţionau să ajungă în Spaţiul Schengen. Totodată, la bordul pescadorului a fost găsită o persoană decedată de două zile. 

La finalizarea acţiunii de salvare, nava 'Ştefan cel Mare' şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

IGPF reaminteşte că în lunile august si septembrie poliţiştii de frontieră de pe nava 'Ştefan cel Mare' MAI 1105, aflată în misiune în Italia în cadrul aceleiaşi operaţiuni, au mai salvat 486 de migranţi sirieni aflaţi pe patru ambarcaţiuni supraaglomerate şi în derivă. Mai mult, în cadrul operaţiunii Aeneas 2013 nava românească a depistat şi reţinut o navă suspectă care în urma anchetei desfăşurate de autorităţile italiene s-a dovedit a fi o 'navă mamă' implicată în transportul a sute de imigranţi ilegali în Italia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ