Obsesia familiei reaprinde dezbaterile privind revizuirea Constituţiei

| 14 iun, 2013

Deputaţii liberali Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu solicită să fie votat din nou în Comisia de revizuire a Constituţiei amendamentul prin care se defineşte familia ca fiind căsătoria între un bărbat şi o femeie. Solicitarea celor doi liberali survine la scurt timp după ce Comisia de revizuire a Constituţiei a respins amendamentul la Legea fundamentală referitor la definiţia familiei ca fiind căsătoria între un bărbat şi o femeie.

În acelaşi registru a reacţionat Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, acuzând că actuala formulă din Constituţie ar putea deschide perspectiva legiferării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

În ceea ce priveşte abordarea celor doi deputaţi liberali, miza acestora nu este atât relansarea dezbaterii, cât aceea de a afişa public o atitudine pro-biserică pe care să o speculeze în termenii capitalului de imagine. Prin urmare, reluarea amendamentului în cauză nu are un temei real, mai ales că în procesul de revizuire, există o serie de teme care trebuie la rândul lor tratate şi cărora le trebuie alocate timpi de dezbatere în cadrul Comisiei de revizuire.

De cealaltă parte, intervenţia Sinodului mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei este uşor excesivă, în registrul conservatorismului ce caracterizează BOR. Necesitatea ca România să se racordeze la dezbaterile actuale din Europa nu poate fi contestată. Statul modern trebuie să prevadă drepturi şi libertăţi individuale indiferent de rasă, sex, religie sau orice altă apartenenţă, iar viitoarea Constituţie trebuie să răspundă în mod adecvat acestei cerinţe.

Teza conform căreia lipsa unui text explicit privind căsătoria ca angajament liber consimţit între un bărbat şi o femeie ar transforma România într-un aşa-zis paradis al minorităţilor sexuale este nu doar deplasată, ci chiar ridicolă. România nu va fi invadată de hoarde de gay şi lesbiene, iar oficiile de stare civilă nu vor fi luate cu asalt de minorităţile sexuale dornice să îşi oficializeze relaţiile. A trata tema minorităţilor sexuale ca şi cum ar fi principala preocupare a cetăţenilor români este, evident, un mare neadevăr.

Esenţial este ca actualul proces de revizuire al Legii Fundamentale să se plieze pe orizontul de aşteptare al românilor. În acest sens, teme precum regionalizarea, raporturile dintre instituţiile statului sau aspectele ce ţin de economie sunt prioritare fiindcă vor avea un impact direct asupra cetăţenilor zi de zi. În acest tablou, deturnarea dezbaterilor de la teme cu adevărat prioritare către subiecte “fierbinţi” precum clarificarea căsătoriei în Constituţie arată mai degrabă a tabloidizare decât a demers serios şi responsabil.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ