Oltchim îşi reduce activitatea până în septembrie şi trimite în şomaj 715 angajaţi

| 26 iul, 2013

Activitatea Oltchim va fi redusă temporar, începând de luni 29 iulie, timp de două luni, 'din motive economice şi tehnologice', iar 715 angajaţi ai societăţii vor fi trimişi în şomaj cu indemnizaţie compensatorie de 80% din salariul de bază, a anunţat, vineri, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, administratorul special al societăţii.

Potrivit anunţului, reducerea temporară a activităţii societăţii în perioada 29 iulie - 8 septembrie 2013 este cauzată de lipsa de materii prime, de capitalul de lucru şi de funcţionarea la capacitate redusă a unor instalaţii.

De asemenea, în această perioadă vor fi suspendate contractele individuale de muncă pentru aproximativ 715 angajaţi din cadrul Oltchim, activul din Râmnicu Vâlcea. În compensaţie, aceştia vor beneficia de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază avut la data de 28 iulie 2013.

Conform comunicatului citat, în intervalul menţionat, va fi redus programul de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice a Oltchim.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din ianuarie 2013 şi era propus pentru a fi privatizat până în luna iunie a acestui an. În prezent, combinatul funcţionează la 27% capacitate.
Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA a fost aprobat de Guvern în data de 23 ianuarie 2013. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 iul, 2013
Gips Oltchim
CONTINUARE
6. o suma de bani de platit de catre Oltchim - ca diferenta intre drepturile salariale cuvenite conform state plata si sumele platite sau in curs de plata de catre AJOFM, aferenta drepturilor salariale ale lunii APRILIE 2013;
7. valoare transport luna MAI 2013 (max. 80 lei / salariat - functie de timpul efectiv lucrat in luna MAI 2013);
8. avansul lunii IUNIE 2013 - pentru salariatii ramasi in Oltchim;
9. lichidarea lunii IUNIE 2013 (cu transport inclus) - pentru salariatii ramasi in Oltchim;
10. tichetele de masa aferente lunii IUNIE 2013 - pentru salariatii ramasi in Oltchim;
11. avansul lunii IULIE 2013 - pentru salariatii ramasi in Oltchim.

In plus, disponibilizatii, inregistreaza urmatoarele restante salariale, care trebuiau platite in momentul disponibilizarii alaturi de drepturile salariale comune salariatiilor ramasi si ai celor disponibilizati (cele mentionate mai sus la punctele de la 1 la 7):
1. lichidarea aferenta perioadei 01 – 13.06.2013;
2. tichetele de masa aferente perioadei 01 – 13.06.2013;
3. o suma de bani aferenta concediilor de odihna neefectuate in anul 2013 sau rest. anterioare anului 2013;
4. salariile compensatorii datorate de OLTCHIM.

Sa nu uitam si despre deturnarile de fonduri facute de catre conducere Oltchim - retinerea CAR-ului pe statele de plata si nevirarea acestor sume la CAR, retinerea ratelor bancare pe statele de plata si nevirarea acestora la banci, retinerea "garantiilor" pe statele de plata si nevirarea acestor sume in depozitele bancare de garantii, etc.

Iar criza se adanceste si datoriile cresc. Au facut disponibilizari si se lauda ca sunt bancabili dar acum ne trimit in somaj tehnic. Suntem deja spre sfarsitul lunii iulie iar in august, mai mult ca sigur, nu o sa primim nimic - pentru ca nu mai sunt bani.

ITM a dat ca termen conducerii Oltchim data de 27.08.2013 pentru a veni la zi cu toate platile aferente drepturilor salariale, restante si curen
26 iul, 2013
Gips Oltchim
Astazi 26.07.2013 am mai primit "un os" de la Piperea & Balan, Stanescu, Spiru, Talpasanu si gasca lor de mafioti: restul lichidarii (chenzina a doua) aferente lunii mai (20% - pt. muncitori si 50% - pt. TESA).
Dupa ce ITM ne-a dat dreptate, suntem departe de-a fi cu salariile la zi - nici noi cei care am ramas in Oltchim Arpechim si nici cei disponibilizati!
Suntem in continure "furati" de catre administratori si conducerea Oltchim care prin faptul ca se intind cu diverse drepturi salariale (multe si marunte) din luna decembrie 2012 pana in luna iulie 2013 pot fi catalogati ca "hoti de buzunare", "gainari" si "borfasi de cea mai joasa speta". Nu pot sa inteleg de ce nu platesc restantele si nu inchid aceste pozitii lasate deschise fara nicio logica.
Nu pot sa ne ceara noua sa fim cu ei solidari atata timp cat zi de zi ei isi arata limitele si isi etaleaza neputinta.
Trebuie sa plece cu totii (administratori (judiciari si special), ministru, conducerea si yesmenii din Oltchim) iar guvernul sa numesca altii in locul lor care au capacitatea sa redreseze Oltchim si sa plateasca salariile la timp.

Si, drepturile noastre salariale nu trebuie uitate, nu trebuie lasate “in plata Domnului”!

Restantele inregistrate la plata a drepturilor noastre salariale, sunt urmatoarele:

1. valoare transport luna DECEMBRIE 2012 (max. 80 lei / salariat - functie de timpul efectiv lucrat in luna DEC. 2012);
2. avans luna IANUARIE 2013 (40% din salariul tarifar aferent lunii IANUARIE 2013);
3. prima de 8 martie pentru salariatele OLTCHIM (50 lei / salariata);
4. valoare transport luna APRILIE 2013 (max. 80 lei / salariat - functie de timpul efectiv lucrat in luna APRILIE 2013);
5. cca. 10,5% drepturi salariale aferente lunii APRILIE 2013 neplatite in 13-14.05.2013 de catre AJOFM;
6. o suma de bani de platit de catre Oltchim - ca diferenta intre drepturile salariale cuvenite conform state plata si sumele platite sau in curs de plat

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ