Oltean: Un primar ales cu 80% ar putea fi suspendat cu 12,5%

| 30 mai, 2013

Proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum este neconstituţional şi reprezintă "un atac direct la democraţie", întrucât există riscul ca un primar ales cu 80% din voturi să fie suspendat cu 12,5%, declară vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean.

"Legea de modificare a Legii referendumului în formula adoptată este totalmente neconstituţională şi este un atac direct la democraţia din România. Există riscul ca un primar ales cu 80% din voturile valabil exprimate să fie suspendat cu 12,5% din voturile valabil exprimate, în temeiul acestui referendum", a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean, citat de Mediafax.

În opinia democrat-liberalului, este "impardonabil" ca o Constituţie votată cu un anumit cvorum să fie supusă condiţiilor acestui act normativ.

"Dacă în listele electorale sunt înscrişi 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, referendumul, conform articolului 5 alineatul doi, este valabil dacă participă 30% dintre aceştia, adică 6 milioane de oameni. Rezultatul referendumului este valabil dacă 25% din cetăţenii înscrişi în listele electorale îşi exprimă un vot valabil, adică 4,5 milioane. Şi vine articolul 7 alineatul 2 care spune că rezultatul referendumului se stabileşte în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate, ceea ce înseamnă că, din cei 4,5 milioane, în mod obligatoriu, 2,25 milioane şi un vot se exprimă în favoarea problemei pusă în dezbatere. În opinia mea şi a PDL, este totalmente inadmisibilă o asemenea lege şi, ca atare, pregătim deja contestaţia pentru Curtea Constituţională. O vom depune imediat ce va fi făcut anunţul în plenul Camerei Deputaţilor că începe să curgă termenul", a declarat Ioan Oltean.

El a mai susţinut că puterea este "dramatic afectată" de imposibilitatea adoptării Constituţiei printr-un referendum popular.

"Mare parte dintre modificările avute în vedere, în opinia noastră, sunt nepopulare şi împotriva naţiunii şi există acest risc să nu se întrunească cvorumul necesar pentru Constituţie", a spus liderul democrat-liberal.

Întrebat dacă este îngrijorat de o eventuală suspendare, cu concursul acestei legi, a preşedintelui Traian Băsescu, Oltean a răspuns: "Eu sunt îngrijorat pentru toţi cei care au fost aleşi cu un cvorum şi pot fi schimbaţi cu alt cvorum".

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat, în aceeaşi zi, că PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populaţie. "Revizuirea Constituţiei nu cred că este bine să fie făcută cu 25% din cetăţeni, nu cred că un primar trebuie să poată fi demis cu 25% şi nu cred că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie făcută cu 25%. Nu cred că în toate situaţiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%", a spus Marton Arpad.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ