Șomajul real din sistem este în scădere în prima jumătate a anului

| 28 aug, 2013

Într-o intervenţie publică ce a avut loc luni seara, preşedintele Băsescu a tunat şi a fulgerat împotriva Guvernului Ponta, iar printre acuzaţii s-a numărat şi creşterea alarmantă a şomajului.

Au fost aruncate haotic pe piaţă cifre şi procente, în tentativa şefului statului de a discredita Cabinetul Ponta: "Şomajul este în creştere. Românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern a preluat guvernarea, şomajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%.(…) Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%”, a subliniat preşedintele Băsescu.

Cifrele avansate de Traian Băsescu descriu însă adevăruri parţiale şi mai ales omisiuni cu bună ştiinţă ale realităţilor privind şomajul din România. În acest context, Executivul a lămurit falsa dispută pe care şeful statului a încercat să o genereze pe tema şomajului. Astfel, pornind de la informaţiile corecte furnizate de Comisia Națională de Prognoză și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în primul semestru al anului 2013, au intrat în șomaj 333 mii persoane și au ieșit din șomaj 389 mii persoane. Prin urmare, șomajul s-a redus cu 56 mii persoane. Conform aceloraşi surse guvernamentale, in luna iunie 2013, față de decembrie 2012, a crescut numărul salariaților cu 70,6 mii persoane. Au încetat activitatea 22,6 mii persoane, ponderea cea mai mare fiind în industria energetică (5,5 mii persoane), intermedieri financiare și asigurări (3,5 mii persoane), industria metalurgică (2 mii persoane), substanțe chimice (1,1 mii persoane). Pe de altă parte, au început activitatea 93,2 mii persoane, cei mai mulți angajați noi fiind în activități de servicii suport (21,6 mii persoane), construcții (11,3 mii persoane), agricultură (9,5 mii persoane), hoteluri și restaurante (9,4 mii persoane), industria alimentară (2,8 mii persoane).

Ce concluzie se poate trage din comparaţia cifrelor oferite pe de o parte de Traian Băsescu, iar pe de altă parte de Executiv? Traian Băsescu este în campanie electorală şi uzează de orice mijloace pentru a sabota Cabinetul Ponta. Şomajul de 7,6% adus în discuţie de Traian Băsescu are drept cauză situaţia circumstanţială din luna iunie. Numărul mare al absolvenţilor de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat se răsfânge şi în rata şomajului. Din păcate, absolvenţii care nu au avut medie de trecere la BAC se adaugă la numărul şomerilor deja existenţi. Prin urmare, este vorba strict despre o creştere conjuncturală a ratei şomajului care în timp se va pondera, în condiţiile în care absolvenţii de liceu vor fi integraţi pe piaţa muncii. Minciuna prin omisiune ramane tactica peferata de Traian Basescu.

Chiar şi în aceste condiţii, România are în continuare una dintre ratele mici ale şomajului în Uniunea Europeană. Ţara noastră este departe de plutonul ţărilor cu şomaj alarmant. Cea mai ridicată rată a şomajului se înregistrează în Grecia (26,9%), urmată de Spania (26,3%). La polul opus, cele mai scăzute niveluri ale şomajului au fost raportate de Austria (4,6%), Germania (5,4%) si Luxemburg (5,7%). Faţă de jumătatea anului trecut, rata şomajului a crescut în 17 state membre şi a scăzut în 10. Aşadar, România este departe de zona sensibilă în plan european în ceea ce priveşte şomajul, existând totodată perspective pentru ca, în următoarele luni, rata şomajului să se reînscrie pe un trend descendent. Ca dovadă în acest sens este interesul mai multor companii care au anunţat noi investiţii. Astfel, până la finele anului, prin investițiile derulate, se vor crea mai multe locuri de muncă astfel încât această forță de muncă să fie absorbită.

Nu în ultimul rând, odată cu reducerea CAS la angajator se aşteaptă o diminuare considerabilă a şomajului. Sunt create premisele pentru ca foarte mulţi angajaţi la negru să intre în evidenţele oficiale, în condiţiile în care scăderea CAS va reduce povara fiscală asupra IMM-urilor.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 aug, 2013
fan Stoica
au iesit din plata ajutor somaj=389 mii(Someri de la 3 luni-1 an=vechi)
au intrat in plata ajutor somaj=333 mii(someri noi)
somerii noi sunt ajutati pana la expirarea duratei legale...
somerii care au iesit, ce se intampla cu ei?Cu veniturile lor?
a,da,vor fi si ei integrati pe piata muncii,odata cu absolventii...
nu se spune cand......
28 aug, 2013
pensionar
povesti.milioane de someri, cersatori in toata lumea(romani) unde intra, in tarile unde opereaza, unde primesc ajutoare???????

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ