Oprescu - pus pe treabă

| 01 oct, 2013

Rezolvarea problemei câinilor mandanezi va reprezenta pentru primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, etalonul după care va fi judecat al doilea mandat al său. Intențiile sale de a tripla capacitățile de adăpostire a maidanezilor și îmbunătățirea procesului de adopție, totul în noul cadru legal votat recent de Parlament, vor însemna o evoluție în sens european a soluționării acestei situații.

Este evident, mai ales pentru bucureșteni, că soluțiile aplicate până acum au avut efecte limitate datorită constrângerilor legii din 2008, care permitea doar capturarea, sterilizarea, deparazitarea, adăpostirea pe termen limitat și apoi obliga la reteritorializarea animalelor.

Puținele adăposturi existente au fost utilizate până la capacitatea maximă, iar noile investiții și programul de adopții de către persoanele private și ONG-uri nu au reușit să facă față ratei abandonului câinilor și a vitezei cu care aceștia s-au înmulțit în ultimii ani.

Totuși, planul elaborat de primarul Oprescu pentru următoarele 18 luni are potențialul de a schimba statistica îngrijorătoare care arată că, în acest moment, ar exista câteva zeci de mii de câini în libertate pe străzile din Capitală. Un număr de doar 140 de adopții pe zi de către bucureșteni sau ONG-uri ar însemna că prevederile privind eutanasierea maidanezilor nu ar reprezenta un motiv de îngrijorare pentru iubitorii de animale. Totodată, controlul post-adopție de către autorități și sancțiunile dure pentru cei care abandonează animale ar permite aducerea numărului de câini fără stăpân în limite ce pot fi gestionate cu ușurință.

Construcția de 2.500 de noi locuri în adăposturile ASPA în următoarele luni este o acțiune concretă și imediată, alături de suplimentarea numărului de echipe care vor fi pe teren și de înființarea numărului special pentru reclamații și urgențe – 021 / 9844, care va funcționa non-stop. Acesta se adaugă numărului deja existent pentru adopții - Tel Verde 0800800877. De asemenea, programul de lucru pentru publicul general va fi prelungit de la trei la cinci zile, de luni până vineri, între orele 10.00 – 15.00, iar sâmbăta va fi ziua cu program de adopții pentru ONG-uri.

Planul propus reprezintă atât o soluție utilă, cât și o provocare pentru edil. Realitatea este că până acum foarte mulți au încercat să pună bețe-n roate și să blocheze proiectele primăriei municipiului. Începând cu refuzul majorității PDL din mandatul 2008-2012 al Consiliului General de a finanța proiectele propuse de primar, până la cele 346 de plângeri penale formulate pe numele lui Sorin Oprescu în mod incorect și pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Edilul Bucureștiului a prezentat recent documentul care atestă NUP-ul primit în cazul adăpostului Dog Town din Uzunu, județul Giurgiu, după ce a fost reclamat de oponenți care nu aveau probe să susțină acuzațiile. Sorin Oprescu a demonstrat că Primăria Capitalei nu s-a implicat financiar în privința adăpostului, iar Dog Town a fost un proiect lansat cu câteva luni înainte de campania electorală din 2012 și nu a avut legătură cu fondurile pentru alegeri.

În acord cu spiritul de transparență de care dă dovadă PMB, o chestiune de interes public va fi încheierea controlului dispus la ASPA, care va arăta modul de cheltuire al banilor începând cu anul 2000. Eficiența trebuie să fie o prioritate pentru instituție, iar pentru a ajunge la un randament de colectare a 80% dintre câinii maidanezi în 18 luni va fi necesară o aducere a procedurilor de capturare la nivel european și o creștere a numărului de echipe implicate, mai ales a celor care ar trebui să acționeze pe lângă unitățile de învățământ și instituțiile publice frecventate de cetățeni.

Așadar, Sorin Oprescu are la dispoziție 18 luni pentru a-și pune în aplicare planul și pentru a-și salva mandatul de pecetea incompetenței. Rămâne de văzut dacă, măcar acum când are parte de susținere politică și de o majoritate USL în CGMB, primarul general va reuși să încurajeze adopțiile de câini maidanezi și să scape străzile bucureștene de animalele periculoase.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ