Orban: Prețul la energie crește pentru că firmele de stat din domeniu au o înțelegere

| 15 sep, 13:36

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că majorarea prețurilor la energia electrică din ultima perioadă are drept cauză o înțelegere de tip "cartel" între firmele de stat din domeniu și că prin înființarea comisiei parlamentare de anchetă a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, coaliția de guvernare urmărește, de fapt, să preia din atribuțiile ANRE.

"A crescut prețul la energie electrică și va mai crește prețul la energie electrică și va mai crește din cauza faptului nu că e pus ANRE sub anchetă, ci crește pentru că firmele de stat au o formă de înțelegere care nu știu de ce nu este investigată, pentru că 80% din producători sunt firme de stat. Ei au o cartelare, se vede cu prețurile cu care ies pe piață", a declarat Ludovic Orban, joi seară, la postul Digi 24.

Fiind întrebat dacă în opinia sa există o înțelegere între companii ca Hidroelectrica, CE Oltenia și alți jucători de pe piață, președintele PNL a spus: "Categoric, sigur că da. I-am spus cartelare, cred că a fost o formă de înțelegere, pentru că, în mod evident, ei au ieșit cu un preț. Să aibă venituri mai mari, în mod evident, care sunt luate de stat. Păi, asta e logica, despre ce vorbim. S-au cartelat, s-au înțeles, au ieșit cu prețuri mai mari, pentru că, încă o dată vă spun, 80% sunt producători de stat pe piața asta".

"Iar acum, ăștia înființează comisia ANRE cu câteva obiective precise. Unu — să arate cu degetul că ei sunt vinovați, adică ANRE-ul sunt vinovați de creșterea prețurilor la energia electrică și la gaz. De asemenea, ca să creeze un pretext ca să amputeze din atribuțiile ANRE-ului și să le preia la Ministerul Energiei. La ora actuală, la Ministerul Energiei se lucrează la o ordonanță de urgență de preluare a unor competențe și atribuții ale ANRE și date către Ministerul Energiei. Asta este realitatea. De asemenea, ca să poată să subordoneze politic această Autoritate națională de reglementare nu pentru binele cetățeanului, ci pentru a controla piața și pentru a influența o mulțime de decizii și o mulțime de companii care, la ora actuală, se mișcă în raport cu un reglementator autonom, independent de puterea politică, se mișcă firesc ca într-o piață", a mai declarat Orban.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ