Ordonanţa care desfinţează posturile vacante din instituţiile publice a fost publicată în MO

| 01 iul, 2013

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernelor ori a ministerelor a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea prevede desfiinţarea unor posturi vacante, dar şi faptul că toate instituţiile şi autorităţile publice pot ocupa prin concurs/ examen posturi conform principiului "unu la unu", respectiv la un post ocupat devenit vacant un post ocupat, conform Agerpres.

Aproape 60.000 de posturi vacante din administraţie vor fi desfiinţate, printre cele exceptate fiind locurile din sănătate şi educaţie, şi se va reveni la sistemul de angajare a unui funcţionar la un post vacantat, a declarat premierul Victor Ponta în urmă cu o săptămână.

Potrivit OUG, s-au desfiinţat posturile vacante la ministere, instituţiile şi autorităţile publice aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului sau a ministerelor, indiferent de modul de finanţare, la instituţiile şi autorităţile publice finanţate integral sau parţial din bugetul asigurărilor sociale de stat şi/ sau din bugetele fondurilor speciale, de la instituţiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 pct. 39 din legea 273/2006, privind finanţele publice locale.

Fac excepţie de la reducerea prevăzută posturile vacante determinate ca diferenţă între numărul posturilor corespunzător categoriei unităţii/ subdiviziunii administrativ-teritoriale prevăzute în anexa nr. 1 şi numărul posturilor ocupate, stabilit potrivit prevederilor pct. 1 din anexa la OUG nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea legii 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare, aprobată cu modificări şi completări prin legea 13/2011, precum şi posturilor vacante din compartimentele autorităţilor administraţiei publice locale pentru care au fost stabilite posturi potrivit prevederilor pct. 2 - 4 din anexa la OUG 63/2010, aprobată cu modificări prin legea 13/2011.

Excepţie fac posturile vacante unice din cadrul instituţiilor publice locale, definite ca acele posturi ale căror atribuţii prin conţinutul şi natura lor sau prin responsabilităţile stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă funcţională, posturile vacante pentru care au fost începute procedurile de ocupare, până la data intrării în vigoare a prezentei OUG, precum şi posturile vacante ocupate temporar la data intrării în vigoare a acesteia.

Şi posturile vacante din instituţiile şi unităţile de învăţământ şi cercetare, unităţile sanitare, unităţile de asistenţă socială şi unităţile de asistenţă medico-socială, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi cabinetele de expertiză medicală din cadrul caselor teritoriale de pensii fac excepţie de la reducere.

Alte excepţii privesc posturile vacante a căror ocupare a fost aprobată potrivit legii bugetului de stat, posturile vacante aferente funcţiilor de demnitate publică şi celor asimilate acestora, funcţiilor de primar, de viceprimar, de preşedinte/ vicepreşedinte al CJ, inclusiv cele aferente cabinetelor acestora, posturile vacante aferente funcţiilor publice de conducere generale, specifice sau cu statut special, cele aferente categoriei înalţilor funcţionari publici, precum şi cele aferente funcţiilor militare de conducere, cele de secretar al unităţii/ subdiviziunii administrativ-teritoriale şi de administrator public, precum şi posturile vacante de conducere pentru personalul contractual.

Tot ca excepţii sunt prevăzute posturile vacante din cadrul MApN, care sunt stabilite în conformitate cu procesul de planificare a apărării la nivel naţional cu standardele NATO şi legislaţia în vigoare, posturile vacante din structurile operative ale MAI, precum şi cele necesare încadrării în condiţiile legii a promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari şi funcţionari publici cu statut special din anul 2013 de către MAI şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, posturile vacante din structurile sau instituţiile nou înfiinţate în cadrul sau în subordinea instituţiilor şi autorităţilor publice din administraţia publică centrală, care au atribuţii noi, stabilite prin acte normative, a căror înfiinţare s-a aprobat în 2013, până la data intrării în vigoare a acestei OUG dacă acestea s-au înfiinţat prin reorganizarea altor structuri sau instituţii publice deja existente, precum şi posturile vacante din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi structurile din subordinea acestora, care se reduc conform procesului de reorganizare a acestora.

Sunt prevăzute ca excepţii posturile vacante din cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciul Exterior al MAE şi din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice şi al structurilor din subordinea acesteia, posturile vacante din cadrul autorităţilor de management şi organismelor intermediare, agenţiilor de plată subordonate Ministerului Agriculturii, care gestionează fonduri externe nerambursabile, posturi vacante unice din cadrul unităţilor subordonate/ în coordonarea/ sub autoritatea ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, definite ca acele posturi ale căror atribuţii, prin conţinutul şi natura lor sau prin responsabilităţile stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ