OSCE: Armistiţiul din Ucraina, din ce în ce mai virtual

| 12 noi, 2014

Regimul de încetare a focului în estul Ucrainei este din ce în ce mai virtual, a avertizat miercuri secretarul general al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Lamberto Zannier, care s-a declarat 'preocupat' de riscul unei 'escaladări' a conflictului.

'Am constatat sosirea de echipamente militare în regiunea unde a fost instituit un regim de încetare a focului. În timp ce obiectivul nostru este de a acţiona pentru întărirea armistiţiului, acesta există din ce în ce mai mult numai pe hârtie', a afirmat Zannier într-o declaraţie făcută la Bruxelles, după cum relatează AFP.

'Acest aflux de arme în regiune poate duce la o confruntare mai deschisă şi noi nu dorim să vedem aşa ceva. Suntem îngrijoraţi întrucât vedem un risc pentru o escaladare' a conflictului, a adăugat el.

Secretarul general al OSCE a subliniat în continuare că 'procesul politic este capital' pentru situaţia din Ucraina, făcând apel la UE să exercite presiuni asupra Kievului şi Moscovei pentru a 'revitaliza' acest proces. Protocolul de la Minsk care a permis instituirea unui armistiţiu este 'cea mai bună soluţie pe care noi o avem', a pledat Lamberto Zannier.

OSCE a desfăşurat 261 de observatori internaţionali în Ucraina, dintre care 112 în regiunile estice unde la începutul lunii septembrie, în urma acordurilor convenite în capitala belarusă Minsk, a fost instituit un armistiţiu între armata ucraineană şi forţele rebele, armistiţiu frecvent încălcat de ambele părţi.

Confruntările în estul Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile şi informaţiile Kievului legate de intrarea, începând de vineri, a unor convoaie militare ruse cu armament greu, au fost confirmate de NATO şi OSCE. Moscova a respins însă aceste acuzaţii, calificându-le ca 'nefondate'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ