Cu cât va creşte temperatura pământului în următorii ani

| 27 sep, 2013

Responsabilitatea omului în favorizarea schimbărilor climatice este mai sigură ca oricând, iar temperatura medie a Pământului va creşte cu 0,3 până la 4,8 grade Celsius până în 2100, apreciază experţii din cadrul GIEC în noul lor raport adoptat vineri la Stockholm, preluat de France Presse.

Grupul Interguvernamental de Experţi asupra Evoluţiei Climatului /GIEC/ şi-a revizuit de asemenea în sus estimările privind creşterea nivelului mării, ce ar urma să fie între 26 şi 82 de centimetri până în 2100, conform noului document.

Pentru GIEC, este în prezent 'extrem de probabil' ca influenţa umană să fie principala cauză a încălzirii observate începând cu jumătatea secolului XX, ceea ce echivalează cu o certitudine de 95% în terminologia foarte precisă a raportului de circa treizeci de pagini, sinteza a mii de studii ştiinţifice. În ultimul său raport, în 2007, această certitudine era de 90%.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-o declaraţie video difuzată în timpul unei conferinţe de presă, a salutat activitatea GIEC pentru 'evaluarea sa regulată şi imparţială' privind modificările climatice. 'Acest nou raport va fi esenţial pentru ca guvernele să lucreze la realizarea unui acord ambiţios şi constrângător din punct de vedere legal asupra schimbărilor climatice în 2015'.

Cu privire la amploarea posibilă a încălzirii globale până la sfârşitul secolului, GIEC a reţinut patru scenarii posibile fără a se pronunţa cu privire la probabilitatea fiecăruia dintre ele.

Astfel, GIEC estimează probabil ca Terra să se încălzească cu 0,3 grade Celsius, în cel mai optimist caz, şi 4,8 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol prin raport cu temperatura medie din perioada 1986-2005. Incertitudinile puternice depind evident mai ales de cantităţile de gaze cu efect de seră ce vor fi emise în atmosferă în următorii ani. Pământul s-a încălzit deja cu circa 0,8 grade Celsius faţă de epoca preindustrială.

Numai scenariul bazat pe 0,3 grade ar permite menţinerea creşterii temperaturilor la 2 grade Celsius prin raport cu era preindustrială, obiectiv pe care şi l-a asumat comunitatea internaţională. 'Limitarea modificărilor climatice va presupune reduceri substanţiale şi durabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră', a insistat, într-un comunicat, Thomas Stocker, vicepreşedintele grupului GIEC.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 sep, 2013
SANITARUL
temperatura pamantului
celui ce a scris articolul: DU-TE MA, LA FURAT!!
onformeaza-te din surse adevarate,nu de la CEI CE VOR SA FACA BANI DIN ACEASTA ASA ZISA CRIZA. HOTILOR.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ