Pambuccian: Trebuie făcute două lucruri: reforma structurală a administraţiei şi informatizarea

| 11 apr, 19:34

Deputatul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a declarat luni, în plen, că administraţia publică este în situaţia actuală din cauză că nu a fost reformată structural şi pentru că nu a fost informatizată.

"Ca orice sistem pe care vrei să-l construieşti sau să-l schimbi, sistemul administrativ trebuie gândit de la utilizatorul final, de la ce vrea el. Utilizatorul final vrea, dacă se poate, să nu vadă funcţionari la faţă, vrea, dacă se poate, să aibă trasabilitate şi predictibilitate pe fiecare lucrare pe care îl obligă legea să o facă. Vrea, dacă se poate, să nu trebuiască să se învoiască, să meargă la un ghişeu de la care ia o hârtie pe care trebuie să o ducă la alt ghişeu ca să mai ia încă cinci hârtii de acolo şi cu cele 10 de acasă să meargă la al treilea ghişeu unde să i se spună să vină peste o săptămână. Am ajuns în situaţia asta din două motive: din cauză că nu am reformat structural administraţia şi din cauză că nu am informatizat-o, aceste două lucruri trebuie făcute", a spus Pambuccian, la "Ora prim-ministrului", în plenul Camerei Deputaţilor. 

El a adăugat că reformarea structurală a administraţiei presupune adăugarea regiunilor în Constituţie şi "aglutinarea entităţilor administrativ-teritoriale", cum ar fi eliberarea oraşelor mari "de chinga" comunelor care stau lipide de jur-împrejurul lor frânând posibilitatea de a se dezvolta. 

Potrivit lui Pambuccian, informatizarea administraţiei "se poate face simplu", cu costuri mici. 

"Acest lucru ar fi posibil dacă s-ar face cu angajaţi ai unei entităţi în subordinea prim-ministrului şi nu scos pe piaţă, în care să coste mult mai mult decât cât face. În plus, acei angajaţi ar putea nu doar să-l facă, ci să îl şi întreţină. Interfaţa dintre orice entitate cu statul se face prin intermediul unui formular, e standardizat. Dacă se analizează toate formularele pe care le avem s-ar găsi atomii informaţionali, s-ar stabili cine trebuie să fie proprietarul cărei baze de date, s-ar adresa corect acele baze de date şi după aceea s-ar face o interfaţă simplă, care să funcţioneze de la calculator la telefonul mobil. O foarte mare parte dintre cetăţeni ar fi foarte fericiţi, pentru că şi-ar rezolva toate treburile pe care le au de rezolvat cu statul de acolo de unde sunt, de acasă, de la serviciu", a explicat deputatul minorităţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ