Parlamentarii se întorc la serviciu pentru o sesiune grea

| 29 aug, 2013

După o vară politică destul de agitată, parlamentarii urmează să se întoarcă la serviciu, pentru cea de-a doua sesiune a acestei legislaturi.

Pe aleșii neamului îi așteaptă însă treabă multă, în condițiile în care agenda Parlamentului este încărcată cu proiecte legislative care așteaptă să fie luate în discuție. Iar printre acestea se numără câteva de o importanță majoră pentru România, cum este proiectul de modificare a Constituției sau noua lege electorală.

Noua Constituție ar trebui să prindă un contur mai clar în această sesiune a Parlamentului. După ce Comisia de revizuire a finalizat prima formă a proiectului, acesta a intrat într-o fază de avizare în care o serie de instituții interne și internaționale, precum Comisia de la Veneția, și-au spus punctul de vedere asupra modificărilor aduse Constituției actuale.

La revenirea din vacanță, parlamentarii vor trebui să dezbată proiectul de modificare a Constituției, ținând cont de aceste puncte de vedere. În cadrul dezbaterilor ei vor trebui să armonizeze observațiile formulate de către aceste instituții și să le încorporeze în textul viitoarei Constituții.

La fel de importantă va fi și dezbaterea privind viitoarea lege electorală. Parlamentarii vor trebui să găsească o soluție care să permită reașezarea sistemului electoral de o manieră care să consolideze democrația românească. Viitoarea lege electorală ar trebui să corecteze anomaliile care au condus la formarea unui parlament supradimensionat, să stimuleze caracterul participativ al democrației românești și să conducă într-un final la creșterea încrederii alegătorilor în instituțiile democratice.

Un alt moment important al sesiunii care stă să înceapă va fi prezentarea în Parlament a acordului de tip stand-by încheiat de către Guvern cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Dezbaterile parlamentare vor oferi pentru prima oară românilor posibilitatea de a cunoaște în detaliu prevederile unui asemenea acord și angajamentele asumate prin acesta de către România.

Tot în această sesiune, Parlamentul va fi chemat să ia o decizie și în privința unor proiecte legislative care vizează subiecte extrem de controversate. Printre acestea se numără și viitorul exploatării de la Roșia Montană, în legătură cu care Parlamentul este chemat să decidă dacă proiectul dezvoltat de RMGC va primi sau nu undă verde. Astfel, după ce a finalizat negocierile cu compania canadiană, asigurându-se că exploatarea se va desfășura în condiții de mediu mult mai restrictive și că va aduce statului român beneficii îmbunătățite, guvernul lasă decizia în seama Legislativului. Cum exploatarea resurselor este o chestiune care ține de interesul national, cei mai în măsură să hotărască asupra modului în care aceasta trebuie făcută sunt în mod firesc românii, prin intermediul reprezentanților lor aleși.

Dată fiind dificultatea și importanța subiectelor aflate pe agenda viitoarei sesiuni legislative, aceasta se prezintă ca o provocare și totodată ca o oportunitate pentru Parlament, care are astfel prilejul să le demonstreze românilor că este o instituție responsabilă şi care va situa la înălţimea aşteptărilor cetăţenilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 aug, 2013
Administrator
Precizare
Pentru mai buna înţelegere a comentariilor postate la articole, precizăm că harnicii comentatori Obiectiv , Cantautor, Impiegat şi Fan Pop transmit de la acelaşi IP, adică sunt una şi aceeaşi persoană.
29 aug, 2013
fan administrator+obiectiv+cfrist
parlamentarii alesi anul trecut nu sunt ca ceilalti,din legislatura trecuta..sau din cele mai vechi.
sunt mai multi ,mai cinstiti si mai bine pregatiti,simt provocarile care le stau in fata si sunt gata sa profite de orice oportunitate li se ofera...
provin , peste 70% din USL...
eu cred ca se vor ridica la inaltimea asteptarilor...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ