Parlamentul se reuneşte, joi, în ultima sesiune ordinară a legislaturii 2012 - 2016

| 01 sep, 10:08

Parlamentul se reuneşte, joi, în cea de a doua sesiune ordinară a acestui an şi ultima din legislatura 2012 - 2016.

Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate pe 1 septembrie, potrivit deciziilor semnate de preşedinţii celor două foruri legislative, Călin Popescu-Tăriceanu şi Florin Iordache. 

Aceasta este ultima sesiune parlamentară din actuala legislatură. Alegerile pentru un nou Parlament vor avea loc pe 11 decembrie, potrivit unei hotărâri adoptate de Executiv în şedinţa de miercuri. 

*** SENAT 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a convocat Biroul permanent pentru joi, la ora 13,00, urmând ca de la ora 14,00 grupurile parlamentare să se întrunească într-o şedinţă. Senatorii se vor reuni, începând cu ora 16,00, în prima şedinţă de plen a sesiunii ordinare de toamnă a Camerei Superioare a Parlamentului. 

Ca la începutul fiecărei sesiuni ordinare, va fi aleasă noua componenţă a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă plenului Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. 

Dacă la începutul legislaturii, din Camera Superioară a Parlamentului făceau parte 176 de senatori, la data de 1 septembrie Senatul numără 157 de membri. Acest număr va scădea, însă, după ce senatorul independent Şerban Mihăilescu îşi va prezenta, în prima şedinţă de plen, demisia din calitatea de parlamentar. 

"Voi demisiona de la 1 septembrie din Senat. Am depus cererea oficială, cererea scrisă, aşa cum prevede Regulamentul. Motivele demisiei mele le voi spune eu, în faţa senatorilor, pe 1 septembrie", a declarat luni pentru AGERPRES Mihăilescu. 

* Grupul parlamentar cu cea mai mare pondere în Senat este în continuare cel al PSD, cuprinzând 63 de membri. Liderul senatorilor social-democraţi, Mihai Fifor, susţine că PSD, "împreună cu ALDE, cu partenerii de la UDMR şi cu anumiţi senatori independenţi", deţine majoritatea în Camera Superioară a Parlamentului. 

"Ne bazăm pe membrii noştri. Nu e cazul la noi (de repoziţionări ale unor membri către alte grupuri senatoriale - n.r.). Nu avem o astfel de problemă. Au fost tot felul de intoxicări legate de subiectul ăsta, dar noi suntem ok. Suntem 63", a declarat pentru AGERPRES senatorul. 

* Grupul PNL numără la începutul sesiunii ordinare de toamnă, potrivit site-ului Senatului, 53 de membri, însă Ion Popa, liderul grupului, spune că senatorii care doresc să se alăture liberalilor "sunt primiţi cu braţele deschise". 

"Au apărut zvonuri în legătură cu unii dintre colegii mei (privind reorientarea acestora către alte formaţiuni politice - n.r.), dar eu mă bazez pe ei la început de sesiune. (...) În fond, este o opţiune personală care nu ţine neapărat de doctrină sau de altceva. Acum unii se repoziţionează având în vedere că se apropie alegerile parlamentare. Şi eu am discutat, de când sunt lider de grup, cu mulţi colegi senatori, dar nu a venit nimeni. Cei care doresc să se alăture grupului nostru sunt primiţi cu braţele deschise. Dar eu nu mă rog de nimeni şi nu trag de nimeni să vină alături de noi. Vreau să o facă din proprie convingere", a susţinut Popa, pentru AGERPRES. 

* Grupul ALDE este constituit din 14 membri, însă liderul acestui for, Daniel Barbu, speră ca acestora să li se alăture cel puţin trei senatori liberali. 

"Grupul ALDE se bazează pe toţi membrii săi. Noi avem 14 senatori şi sunt cel puţin încă trei care probabil vor veni alături de noi. De la PNL vor veni, evident. Probabil că vor anunţa dumnealor în şedinţa de plen din 1 septembrie sau în cea din 5 septembrie", a precizat, pentru AGERPRES, Barbu. 

* În această ultimă sesiune a legislaturii 2012 - 2016, UDMR dispune la Senat de numărul minim de membri impus prin Regulament pentru funcţionarea grupului - şapte senatori. Grupul UDMR din Senat este condus de Tanczos Barna. 

* Dacă în decembrie 2015 erau cinci senatori fără apartenenţă la grupurile parlamentare, acum numărul acestora a ajuns la 20 şi ca urmare a desfiinţării grupului UNPR, la finele sesiunii ordinare februarie-iunie. 

Fostul lider al grupului UNPR din Senat, Haralambie Vochiţoiu, actual membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP), se arată încrezător că, în această sesiune, reprezentanţii PMP vor reuşi să îşi constituie grup senatorial. 

"În condiţii normale, dacă nu se întâmplă nimic deosebit, suntem 11 senatori, la care se vor adăuga trei sau patru senatori. Deci, probabil vom ajunge, sper eu, la 15 senatori reprezentanţi ai PMP. Eu zic că 1 septembrie va fi ziua decisivă şi cred şi sper că vom avea grup parlamentar şi la Senat", a declarat pentru AGERPRES Vochiţoiu. 

El a explicat, totodată, că până la definitivarea fuziunii PMP-UNPR în instanţă, grupul s-ar numi UNPR. "Conform Regulamentului şi legilor în vigoare, se va numi grupul UNPR, pentru că nu e definitivată fuziunea la instanţă, dar noi vom reprezenta PMP şi vom avea grijă să subliniem asta", a adăugat acesta. 

La nivel legislativ, în această sesiune, senatorii îşi vor îndrepta atenţia, printre altele, asupra unor acte normative care nu au fost finalizate în sesiunea trecută, şi anume propunerea legislativă pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea farmaciei, propunerea legislativă a PNL privind activitatea de prevenţie în sănătate. 

Alte proiecte care aşteaptă votul plenului Senatului reglementează Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă şi completează Legea audiovizualului în sensul de a asigura informarea şi educarea publicului, inclusiv sub aspect ştiinţific şi tehnologic. 

*** CAMERA DEPUTAŢILOR 

Şeful Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a semnat decizia de convocare a deputaţilor pentru joi, de la ora 13,00. 

În prima zi a sesiunii ordinare, potrivit Regulamentului, este aleasă noua componenţă a Biroului permanent, propunerile pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor făcute de grupurile parlamentare urmând să fie aprobate de deputaţi prin vot secret cu bile. 

Camera Deputaţilor este condusă de social-democratul Florin Iordache, după ce, la sfârşitul sesiunii trecute, Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD şi înlăturat de la şefia acestui for. 

În această sesiune, numărul deputaţilor este 355, având în vedere că 17 au demisionat, după alegerile locale, pentru a ocupa posturi de primari şi de preşedinţi ai consiliilor judeţene. Deputatul Sonia Maria Drăghici a decedat în această vară. 

Potrivit site-ului Camerei, grupul parlamentar al PSD are 131 de membri, PNL - 112, ALDE - 23, UDMR - 16, minorităţi - 17, neafiliaţi - 32. Grupul UNPR, care a fuzionat cu PMP, avea 24 de deputaţi. 

Deputaţii PMP ar putea să ceară constituirea unui grup parlamentar propriu, după fuziunea cu UNPR. În urma acestui demers, o parte dintre parlamentarii fostului UNPR s-au afiliat PMP, iar alţii au preferat să treacă la PSD. 

De asemenea, Partidul România Unită (PRU) va solicita Biroului permanent constituirea unui grup parlamentar propriu, în cazul în care va aduna cel puţin 10 deputaţi. Preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, a anunţat, deja, în ultimele zile, înscrierea în partid a mai multor deputaţi, printre aceştia numărându-se Cristian Rizea, Sebastian Ghiţă, Mihai Sturzu, Ion Eparu, Dorin Petrea, Răzvan Tănase, Mario Caloianu, Camelia Khraibani, Marius Manolache, Sorin Teju şi Daniel Oajdea. 

Deputatul Mihăiţă Calimente, preşedinte al Comisiei de control al SIE, şi-a anunţat, în această vară, trecerea de la PNL la ALDE. 

Deputaţii au de rezolvat, în această sesiune, mai multe proiecte restante. Astfel, printre proiectele nesoluţionate în Parlament este cel care modifică Legea avocaturii. Proiectul a rămas pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, după ce a fost retrimis de mai multe ori Comisiei juridice şi nu s-a ajuns la un punct de vedere comun. 

Un alt proiect care a rămas pe timpul verii la Camera Deputaţilor este cel referitor la cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016 privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat. În acest moment, actul normativ se află la Comisia de învăţământ. Camera este prima sesizată, Senatul fiind forul decizional în legătură cu acest proiect. 

Deputaţii trebuie să se pronunţe şi asupra modificărilor la legea fumatului. Potrivit proiectului adoptat de Senat, fumatul nu va fi permis în spaţiul public închis care a fost redefinit ca "spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi". În septembrie, proiectul urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. 

O altă problemă pe care parlamentarii trebuie să o rezolve este numirea unui viceguvernator şi membru în Consiliul de Administraţie al BNR, în locul lui Bogdan Olteanu, care a demisionat, la începutul lunii august, după ce a fost arestat de DNA pentru trafic de influenţă. 

Pe 10 august, secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici spunea că un nou viceguvernator al Băncii Naţionale a României, în locul lui Bogdan Olteanu, va fi ales de către plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil, la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ