Pe agenda electorală a lui Băsescu apar funeraliile lui Cioabă

| 22 aug, 2013

Interesul lui Traian Băsescu pentru participarea la funeraliile lui Florin Cioabă este transparent. Președintele se află de ceva vreme într-o campanie electorală asiduuă pentru Partidul Mișcarea Populară, vehiculul electoral pe care l-au născut pe rețelele de socializare consilierii prezidențiali.

Președintele Traian Băsescu a plecat, miercuri, cu elicopterul la Sibiu pentru a-și aduce omagiul la căpătâiul lui Florin Cioabă. El a dus o coroană de garoafe roşii cu mesajul “Sincere regrete. Preşedintele Traian Băsescu” și, după o vizită de 20 de minute în care a stat de vorbă cu vecinii și rudele celui decedat, a plecat înapoi, fără a rata prilejul de a arunca peste umăr o săgeată către presă.

Astfel, la ieșirea din salonul unde este depus sicriul cu Florin Cioabă, Traian Băsescu a spus: “Să-i întrebați dacă au citit vreunul din cărțile Luminiței Cioabă. Pe toţi aştia care vorbesc de familia Cioabă. Să-i întrebaţi”.

Interesul lui Traian Băsescu pentru participarea la funeraliile lui Florin Cioabă este transparent. Președintele se află de ceva vreme într-o campanie electorală asiduuă pentru Partidul Mișcarea Populară, vehiculul electoral pe care l-au născut pe rețelele de socializare consilierii prezidențiali.

Or, ca să scoată partidulețul său de buzunar de pe aceste rețele și să îl transforme într-o formațiune capabilă să îi asigure odraslei prezidențiale un loc călduț în Parlamentul European și să îi propulseze pupila, pe Elena Udrea, la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu are nevoie să strângă voturi.

Iar comunitatea romă și în mod special Florin Cioabă l-au mai ajutat pe președinte în trecut și i-au oferit un număr important de voturi. Ca urmare, moartea lui Cioabă a picat pentru Băsescu cum nu se putea mai prost, lipsindu-l de sprijinul unui aliat important în bătăliile electorale care vor veni.

Președintele s-a repliat însă rapid. Și, ca de obicei, a făcut-o pe banii statului, cu toate că relația cu Florin Cioabă a fost una personală, nicidecum instituțională. Traian Băsescu a arătat însă în nenumărate rânduri că puțin îi pasă de asemenea ”flecuștețe”. S-a îmbarcat deci rapid în elicopterul prezidențial și a venit în excursie electorală să își jelească aliatul dispărut.

Gestul său nu are nimic de-a face cu sentimentele firești în asemenea situații, ci este tributar unei logici electorale cinice, pe care Traian Băsescu a mai manifestat-o și în alte situații. Dacă nu s-a sfiit să profite de tragedia din Muntenegru pentru a încerca să-l denigreze pe premier, de ce ar fi făcut-o acum, când are nevoie să își conserve și chiar să își sporească, dacă poate, capitalul de simpatie de care se bucură în rândul familiei Cioabă și al etniei rome.

De altminteri, convins fiind de importanța electorală pe care o au romii, Traian Băsescu a trimis-o și pe Elena Băsescu să facă temenele mai–marilor acestei etnii, în frunte cu răposatul Cioabă și să strângă voturile etnicilor romi. Nu e exclus chiar ca Traian Băsescu să-și fi făcut calculul că, în situația în care PMP-ul nu va reuși să crească suficient până la alegerile europarlamentare, candidatura acesteia pentru Parlamentul European ar fi putut să fie suținută chiar și de Partida Romilor.

Rămâne de văzut cât succes vor avea toate aceste eforturi venite din partea lui Traian Băsescu de a capitaliza voturile romilor. Cert este însă că președintele a reușit încă o dată să ne ofere o mostră de cinism.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 aug, 2013
cantautor
rapid un OUG,sa interzicem cinismul....
PS.si sa platim mai bine pupincurismul autoarei...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ