Percheziții în București și Giurgiu la persoane bănuite că ar fi cauzat Fondului de mediu un prejudiciu de 37.000.000 de euro

| 29 mar, 09:15

Polițiștii efectuează marți patru percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Giurgiu, la persoane bănuite că ar fi cauzat Fondului de mediu un prejudiciu de peste 37.000.000 de euro, prin înregistrarea unor operațiuni fictive în domeniul reciclării ambalajelor.

''La data de 29 martie, polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuează patru percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Giurgiu'', se arată într-un comunicat al IGPR.

Potrivit sursei citate, sunt puse în executare 6 mandate de aducere, în cauză fiind cercetate 50 de persoane.

Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, în legatură cu activitatea de reciclare a deșeurilor de ambalaje, precizează IGPR.

Din cercetări a reieșit că, numai în anul 2014, una dintre societățile vizate ar fi înregistrat operațiuni fictive de achiziție și reciclare a 113.131.060 kg de deșeuri de ambalaje.

''Ambalajele respective ar fi fost raportate la 6 operatori economici licențiați în vederea preluării obligațiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de firmele ce au introdus pe piața națională bunuri ambalate și ambalaje de desfacere'', arată IGPR.

Prin înregistrarea documentelor ce atestă operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, primite de la această societate, cei șase operatori licențiați ar fi declarat, în anul 2014, în mod nereal, îndeplinirea obiectivelor minime prevăzute în anexa nr. 3 la OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, ceea ce ar fi condus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către Fondul pentru mediu, în cuantum total de 167.938.548 de lei (peste 37.000.000 de euro).

De asemenea, prin evidențierea în actele contabile ale societății reciclatoare și ale celor șase operatori licențiați cărora această societate le-ar fi emis facturi de prestări servicii, în anul 2014, de cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale ori prin evidențierea de operațiuni fictive, s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de 4.292.469 de lei (peste 947.000 de euro), reprezentând taxa pe valoare adăugată și impozit pe profit.

Perchezițiile au ca obiect documentarea și investigarea activității infracționale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri și înscrisuri folosite la săvârșirea de infracțiuni sau rezultate din acestea și conducerea bănuiților la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea audierii și dispunerii de măsuri.

Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IGPR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ