Piaţa de leasing scade cu 12%, până la 242,8 milioane de euro

| 28 mai, 2013

Piaţa de leasing a înregistrat în primul trimestru o scădere de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 242,86 milioane euro, pe fondul reducerii cu 19% a segmentului auto, la 173,2 milioane euro, a declarat marţi preşedintele ALB România, Antoaneta Curteanu.

"În 2010-2011 am văzut o creştere uşoară a pieţei în primul trimestru, însă estimările nu s-au adeverit, iar în primele trei luni ale acestui an suntem cu 12% sub aceeaşi perioadă de anul trecut", a declarat Antoaneta Curteanu.

Ea a arătat că scăderea pieţei a fost generată de mai mulţi factori, precum efectul introducerii timbrului de mediu, amânarea programului Rabla şi lipsa de încredere a firmelor de a investi în această perioadă.

"Există interes pentru reînnoirea parcului auto sau a celui industrial cu echipamente, dar clienţii preferă să amâne decizia de a investi până se va vedea o stabilitate economică şi vor avea predictibilitate", a exlicat Curteanu.

Segmentul de leasing imobiliar a avut în primul trimestru un declin de 60%, la 8,3 milioane de euro, echipamentele reprezentând motorul de susţinere a pieţei de profil, cu un avans de 41%, la 61,34 milioane euro.

Ponderea autovehiculelor a scăzut cu şase puncte procentuale, la 71%, cea a echipamentelor a avansat de la 16% la 25%, iar imobiliarele şi-au diminuat cota cu trei puncte, la 4%.

Pe segmentul vehiculelor, automobilele şi-au păstrat cota de 61% în primele trei luni, vehiculele comerciale uşoare înregistrând un salt de la 12% la 14%, iar comercialele grele au consemnat un regres al ponderii de la 27% la 25%.

Tranzacţiile pe maşinile second-hand câştigă teren, ajungând să aibă o pondere de 17%, cu trei puncte procentuale peste aceeaşi perioadă din anul trecut.

De asemenea, numărul vehiculelor recuperate de companiile de leasing membre ALB a scăzut cu 7% în primele trei luni, la 1.259 unităţi. Recuperările de echipamente au înregistrat o creştere de 9%, la 195 unităţi, iar pentru imobiliare s-a înregistrat o scădere de 46%, la 7 unităţi.

În ceea ce priveşte activele revândute de finanţatori, la vehicule se constată o stagnare, la puţin peste 1.100 de maşini, iar echipamentele au avut un avans de 27% al vânzărilor, la 128 unităţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ