Plajele constănțene ar putea aduce noi sancțiuni României din partea UE

| 03 iun, 18:51

Situația plajelor recent lărgite este incertă din cauza scandalului declanșat de modul în care acestea au fost închiriate diferitelor firme. Situația este cu atât mai gravă cu cât autoritățile nu aveau voie să închirieze acele porțiuni de plajă.

Procedurile de amenajare a plajele din zona Constanței a fost posibilă printr-o hotărâre a autorităților române în vara anului 2013. La aceea dată s-a luat hotărârea ca mai multe zone de plajă să fie mărite, printre acestea numărându-se Tomis Nord, Tomis Centru ,Tomis Sud respectiv  Faleza Nord, plaja Trei Papuci, Eforie Nord  și largul Portului Constanța. Costul total al investiei a fost estimat la circa 170 de milioane de euro, din care 85% din finanțare a fost asigurată din fonduri europene.

Firma olandeză Van Oord, cea care a executat lucrările de mărire a plajelor, a adus treptat nisip din largul Mării Negre și l-a pus pe țărm în zonele cele mai afectate. În urma acestei operațiuni, pe o lungime de 5,3 kilometri suprafața plajelor de pe litoral a crescut 33 de hectare, notează ziuanews.ro

După terminarea lucrărilor de amenajare a plajelor,  directorul ABADL George Papari și directorul general adjunct al ANAR  Gheorghe Constantin Rusu au început concesionările ilegale pe noile suprafețe de plajă recent construite. Schema pusă la cale de cei doi împreună cu reprezentanții firmelor locale a fost extrem de simpla: firmele care aveau contract de închiriere pe plajele deja existente, au cerut autorităților să li se acorde spre închiriere și noile bucăți de plajă. Argumentul firmelor a fost acela că  în contractul de închiere este specficată  suprafața pe care ei o au închiriată, aceasta ajungând până la contactul cu marea. Astfel, cu acordul directorului George Papari, mai multe firme s-au instalat deja pe bucăți de plajă.

Datorită acestei decizii, firmele au început așezarea de șezloguri și umbreluțe, deși această acțiune este absolut ilegală.
Potrivit unui oficial european, lărgirea plajelor nu a avut un scop comercial, ci unul de protejare al plajelor. Acesta a arătat faptul că lărgirea  are scopul de a proteja suprafața de nisip de o eventuală eroziune.

„Refacerea acestor suprafețe de plaja cu fonduri europene s-a realizat cu scopul de protecție a litoralului românesc împotriva eroziunii costiere și nu are nici o legatura cu plajele turistice. În acest proiect de extindere a plajelor finanțat din fonduri europene se menționează foarte clar că plajele nou înfiintate nu sunt aducătoare de venituri. Ori, ceea ce se intampla acum cu acele contracte de închiere este ilegal", a precizat oficialul european.

Închirierea plajelor este cu atât mai gravă cu cât poate aduce sancțiunii din partea Uniunii Europene. Un reprezentant din cadrul  Ministerului Fondurilor Europene care monitorizează POS Mediu a precizat că închirierea acestor părți de plajă este ilegală, și că se poate lăsa cu sancțiunii din partea Uniunii Europene, România fiind nevoită să returneze sumele de bani alocate acestui proiect.

Situația plajelor a ajuns și pe birourile Ministrului Economiei, Comertului si Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc și președintele Autoritații Naționale pentru Turism (ANT)- Anca Nedea Pavel. Cei doi s-au deplasat la Constanța pentru a inspecta plajele recent construite, aceștia negăsind nimic în neregulă cu umbrelele și șezlogurile așezate pe porțiunile de plajă recent construite.

Situația actuală a plajelor arată faptul că doar 30% din structurile de cazare clasificate pot fi deschise.

Actuala stare a turismului constănțean este extrem de neplăcută,  în condițiile  în care autoritățile în loc să se ocupe de pregătirile pentru noul sezon estival, trebuie să rezolve neregulile create de oamenii din cadrul autorității constănțene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ