Poate USL să oprească sifonarea banilor publici din energie?

| 08 aug, 2013

În condiţiile în care o parte din nereguli se menţin chiar şi astăzi, se pune o întrebare simplă. Poate USL să oprească sifonarea banilor publici din energie? Deocamdată, Guvernul Ponta a realizat prin intermediul Corpului de Control o documentare detaliată. Mai mult decât atât, această documentare a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie care urmează să analizeze speţa şi să ia măsurile care se cuvin.

Băieţii deştepţi din energie reprezintă o categorie aparte de îmbogăţiţi ai tranziţiei. Profitând de o legislaţie relaxată şi de protecţia câştigată în urma concubinajului cu mediul politic, băieţii deştepţi din energie au profitat din greu de pe urma statului. Partidul care a atras cele mai multe personaje de acest tip este PDL. Guvernarea Partidului Democrat Liberal a hrănit o adevărată legiune de băieţi deştepţi cu carnet de partid portocaliu, specializaţi în căpuşarea companiilor din energie.

Unul dintre paradisurile acestor băieţi în timpul guvernării Boc a fost Complexul Energetic Oltenia. Corpul de Control al primului-ministru a derulat o investigaţie complexă în urma căreia a descoperit contracte ilegale, închirieri de maşini, sponsorizări regeşti pe bandă rulantă. Raportul a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie în urmă cu trei luni, însă o parte dintre neregulile constate nu par să fi luat sfârşit.

Corpul de control al premierului a descoperit că în cursul a aproape doi ani şi jumătate, de la 1 ianuarie 2010 până la 31 mai 2012, Complexul Energetic Oltenia a încheiat contracte cu diverse societăţi în valoare de peste 80 de milioane de euro. Foarte interesant este că o mare parte din aceşti bani mergeau spre anumite societăţi comerciale. Şi mai interesant este că societăţile comerciale aflate în culpă aparţin, toate, unor apropiaţi PDL.

Unul dintre aceştia este Constantin Isvoranu, patronul Alpha Construct Sistem, societate care a obţinut nu mai puţin de 45 de contracte. Isvoranu este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Ionel Manţong, baronul PDL de Gorj şi al lui Mihai Stănişoară, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, ministrul PDL al Apărării, astăzi recuperat de Crin Antonescu în PNL.

Analiza Corpului de Control al primului ministru a mai constata şi faptul că o parte din sumele căpuşate prin aceste contracte au fost acordate ilegal. Astfel, companiile din cadrul Complexului Energetic Oltenia au ataşat numeroase acte adiţionale la contractele semnate prin care sumele iniţiale erau mărite cu peste 20%, adică procentul maxim acceptat prin lege.

În condiţiile în care o parte din nereguli se menţin chiar şi astăzi, se pune o întrebare simplă. Poate USL să oprească sifonarea banilor publici din energie? Deocamdată, Guvernul Ponta a realizat prin intermediul Corpului de Control o documentare detaliată. Mai mult decât atât, această documentare a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie care urmează să analizeze speţa şi să ia măsurile care se cuvin.

Cu toate acestea, tentaculele băieţilor deştepţi sunt multe şi lungi. Cu sumele mari de bani căpuşate din companiile energetice ale statului, aceşti băieţi au cumpărat influenţă şi protecţie în cele mai diverse zone. Într-o asemenea situaţie, una dintre puţinele soluţii de a scăpa de paraziţii din energie, în cazul în care Justiţia nu va putea opri jaful, este privatizarea. Exemplul Petrom, chiar şi cu controversele care însoţesc încă acea vânzare, este elocvent. De la cea mai căpuşată companie a statului român, Petrom a devenit astăzi cea mai profitabilă companie românească, şi un lider pe piaţa energetică naţională. O privatizare în condiţii cât mai avantajoase pentru statul român poate fi o cale de a asigura investiţiile necesare unei modernizări atât de necesare a sistemului energetic devalizat astăzi de băieţii deştepţi crescuţi la sânul PDL.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 aug, 2013
obiectiv
daca au realizat prin corpul de control o documentare detaliata,este ca si rezolvata sifonarea in discutie...
parerea mea...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ