Polonia: Noua lege privind conversia în zloţi a creditelor în valută va costa băncile 17 miliarde de dolari

| 15 mar, 20:35

Adoptarea unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută în Polonia ar putea costa băncile aproximativ 67 de miliarde de zloţi (17,31 miliarde de dolari) în cel mai probabil scenariu, ceea ce ar pune în pericol stabilitatea sistemului financiar al ţării, a avertizat marţi Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF), transmit Bloomberg şi Reuters.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în perioada 2007 - 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în condiţiile în care francul elveţian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul. 

Dacă legea va fi implementată, ar putea slăbi stabilitatea unor bănci, ducând la pierderea încrederii în sectorul bancar polonez, susţine KNF. 

În cazul a cinci bănci cu active totale de 345 miliarde de zloţi, indicele lor de adecvare a capitalului ar scădea sub 4% în cel mai probabil scenariu, mult sub nivelul de 8% solicitat de autorităţile de reglementare. 

În ianuarie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat un proiect de act normativ destinat să îi ajute pe cei care au credite ipotecare în franci, urmând ca băncile să suporte costurile convertirii creditelor în zloţi. Administraţia prezidenţială nu a estimat însă care vor fi costurile acestui plan, care urmau să fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar. Creditele ipotecare în franci elveţieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar şi sunt echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al Poloniei. 

Ar fi nerealist să ne aşteptăm la introducerea unei legi atât de costisitoare. Cu cât mai mari sunt costurile estimate, cu atât mai scăzute sunt şansele ca legea să fie adoptată în actuala formă, a afirmat Dariusz Gorski, analist la BZ WBK. 

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari). 

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor. 

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen şi BCP. 

Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ