Ponta, atacat cu vopseaua de pe Poarta Sărutului?

| 25 oct, 2013

Presa portocalie și-a găsit un nou subiect de atac la adresa lui Victor Ponta. De această dată însă nu este vorba nici de modul în care cabinetul gestionează problemele economice și nici despre vreun alt subiect legat de guvernare, ci despre cum s-au desfășurat lucrările de restaurare ale Ansamblului Monumental Constantin Brâncuși.

În contextul în care complexul statuar din parcul central de la Târgu-Jiu, care include Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Calea Eroilor și Coloana Infinitului, împlinește anul acesta o venerabilă vârstă, Institutul Național al Patrimoniului a demarat în luna august ample lucrări de restaurare. Cât timp acestea au fost efectuate, nimeni nu a avut nimic de comentat și părea că totul se desfășoară conform planurilor.

Autoritățile locale din Târgu-Jiu au avut însă proasta inspirație să anunțe că doresc ca recepția oficială a lucrării să fie făcută în cadrul unui eveniment special, parte a unei serii de manifestări dedicate aniversării a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, la care ar fi urmat să ia parte chiar primul-ministru. Brusc, proiectantul lucrărilor de restaurare,  Dorin Dănilă, s-a trezit să efectueze o vizită la fața locului ca să inspecteze stadiul acestora și...ce să vezi, a descoperit că Poarta Sărutului ar fi fost distrusă prin spălarea cu un pistol cu apă asemănător celor folosite în spălătoriile auto.

"Spălarea Porţii Sărutului e o aberaţie. Tot fierul din piatră a ieşit la suprafaţă. Legea 462, cea a Patrimoniului, spune că cine lucrează fără avize e caz penal. Nu există nici un proiect în care să se poată spune că se poate spăla cu pompa sub presiune. Nu există aşa ceva. De asta Poarta e galbenă. Apa sub presiune a dizolvat sărurile din fier şi Poarta a devenit galbenă", a explicat Dănilă. De asemenea, proiectantul a afirmat că lucrările s-ar fi desfășurat fără înștiințarea sa și ar fi fost executate de către nespecialiști.

Pornind de la declarațiile sale, o parte a presei portocaliii afirmă nici mai mult nici mai puțin decât că distrugerea Porții Sărutului ar fi făcut parte dintr-un plan diabolic al Ministerului Culturii (în subordinea căruia se află Institutul Național al Patrimoniului) de a sabota plănuita ”baie de mulțime” a lui Victor Ponta de la Târgu-Jiu. Altfel spus, pentru a-i strica ploile premierului, Institutul Național al Patrimoniului ar fi stricat cu bună știință un monument de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural al României.

Aberația este evidentă. Până una-alta, informațiile despre așa-zisa distrugere a Porții Sărutului ne vin dintr-o singură sursă, iar atât timp cât alți specialiști nu vor confirma evaluarea lui Dorin Dănilă, concluzia că monumentul lui Constantin Brâncuși ar fi fost afecat negativ de lucrările de restaurare este în mod evident pripită. Mai mult, sursa în cauză este direct responsabilă de rezultatul lucrărilor, ceea ce, dacă am fi avut de-a face cu o presă cât de cât obiectivă, ar fi trebuit să fie un motiv pentru ca declarațiile lui Dănilă să fie tratate cu prudență și rezervă.

Pentru presa portocalie, asemenea considerente deontologice sunt însă mizilicuri. Când vine vorba de campania de linșaj mediatic care își propune să facă din Victor Ponta ”omul negru” este permis orice, chiar și să strici o sărbătoare care ar fi trebuit să reprezinte un omagiu adus celui mai mare sculptor român din perioada modernă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 oct, 2013
gabi
INVIDIA ..Oftica ,,
Presa Portocalie e in SEVRAJ!!Manipulare si DEnigrare si Calomniera la greu a Primului-Ministru!!
-ordinar-toti sunt niste Dementi-Turcescu mai are putin si sare din Tv ,Carstoiu Incita la Violenta .toti jegosii si Uratii injura!!de fapt INVIDIA si OFTICA pe Primul _ministru le arde Mintea si ii innebuneste...............

-
26 oct, 2013
sile
DAR LINSAJUL MEDIATIC DE TIP PDL, FARA SCRUPULE , A LA TURCESCU &, ...rămâne!
26 oct, 2013
CEZAR
Ce sa vezi: am citit un articol despre presa portocalie, scris de oreprezentanta a presei cacariste !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ