Ponta – campionul contactelor externe la nivel înalt

| 09 iul, 2013

Victor Ponta și-a propus să scoată României din izolarea în care a fost băgată de Traian Băsescu, obiectiv pe care până acum l-a îndeplinit cu succes. În aceste condiții, văzând că Ponta îi distruge sistemul la care a muncit timp de mai mulți ani, și care presupunea că în exterior se aude doar vocea sa, Băsescu a reacționat violent, atacându-l pe premier.

Problema cea mai mare este că astfel de reacții ale lui Băsescu sunt suicidale pentru România. Președintele nu îl atacă pe premier, ci atacă țările în care acesta a fost, iar când aceste atacuri vin din partea unui șef de stat, ele au altă greutate. Ceea ce Victor Ponta s-a chinuit să construiască în cele peste 30 de vizite externe, Traian Băsescu a încercat să distrugă într-o singură apariție televizată.

Trăim într-o lume puternic globalizată, în care relațiile externe contează mai mult ca niciodată. În acest context, primul-ministru încearcă să construiască relații cât mai bune cu cât mai multe state, indiferent de continentul pe care se află. În condițiile în care tot occidentul se orientează spre Asia, spre țări bogate în resurse naturale, țări care dețin capitaluri importante și care caută noi oportunități de investiții, de ce n-ar face-o și România?

Este foarte bine că Traian Băsescu îl atacă pe Victor Ponta, deoarece înseamnă că acesta face ceva bun pentru țară. Băsescu nu te atacă atunci când greșești, ci atunci când faci ceva ce nu îi convine. De ce i-ar conveni președintelui faptul că primul-ministru s-a dus în Asia pentru a atrage noi investiții și pentru a crea astfel noi locuri de muncă? Pentru un președinte care într-adevăr se dăruiește țării, acesta ar fi o veste bună. Pentru Traian Băsescu, care se dăruiește doar interesului personal, aceasta este o veste proastă.

Băsescu vede în Ponta o amenințare. Îi este frică ca nu cumva guvernul USL să obțină rezultate palpabile, deoarece acest lucru ar însemna eșecul noului său partid, Mișcarea Populară. Din acest motiv îi pune bețe în roate premierului cu fiecare ocazie. Traian Băsescu nu este mânat în lupta sa de dorința unui trai mai bun pentru poporul pe care l-a condus atâta amar de vreme, el este mânat de dorința de putere, de invidie și de ură pentru toți adversarii săi politici. Băsescu nu vrea ca România să reușească, el vrea ca adversarii săi să eșueze, chiar dacă asta ar însemna un eșec pentru întreaga țară. Acesta este motivul pentru care Băsescu a jubilat când privatizarea Oltchim a eșuat și a fost trist când programele europene au fost deblocate. Mai nou, președintele a criticat aspru, ba chiar a blocat vânzarea acțiunilor Rompetrol, prin care statul român obține 200 de milioane de dolari și 20% dintr-un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari, destinat unor proiecte energetice ce vor fi realizate în România, fond la care ar fi contribuit doar cei de la KazMunaiGas.

În loc să își coordoneze eforturile împreună cu premierul, președintele preferă să stea pe margine și să distrugă ceea ce alții se chinuie să construiască. Pentru această atitudine este de vină și puțină gelozie, ca urmare a faptului că Victor Ponta „îi fură fața” lui Băsescu în relația cu liderii străini.

Trecut în plan secund, atât în relațiile interne, cât și în cele externe, lui Băsescu nu i-a mai rămas decât un singur lucru de făcut: să-i critice pe alții.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ