Ponta: Contractul cu Bechtel, un deficit de imagine pentru România

| 23 mai, 2013

Contractul cu Bechtel constituia un deficit de imagine pentru România şi nu permitea declanşarea unor noi proiecte pe acelaşi amplasament, spune premierul Victor Ponta.

"Practic, n-a mai avansat acest contract şi problema principală, dincolo de deficitul de imagine, era faptul că nu puteam să declanşăm noi proiecte, practic, pe acelaşi amplasament. Pentru că ideea de a avea o autostradă care să traverseze Transilvania este o idee absolut necesară şi corectă. Fie că vorbim de fonduri europene - şi probabil ştiţi din exerciţiul 2007 - 2013, deci, din cel actual, va fi scos la licitaţie segmentul Sebeş - Câmpia Turzii, deci, practic, Clujul va fi legat la Autostrada Arad - Sibiu. Iar restul, celelalte segmente care au rămas de lucru putem să le facem fie din fonduri europene, fie prin concesiuni", a spus Ponta.

Referitor la  banii restanţi, premierul a răspuns că Dan Şova l-a anunţat că s-a încheiat negocierea şi că mai multe detalii va afla în şedinţa de guvern. 

Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania se încheie luni, în prezent fiind aproape reziliat, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova. 

Şova a explicat că pentru a putea fi construită Autostrada Transilvania, ar trebui scoase la licitaţie şi construite toate tronsoanele în acelaşi timp.

Formula care se va aplica în acest caz va fi cel mai probabil concesiunea, a adăugat Şova, spunând că a discutat cu câteva companii de construcţii interesate să participe la realizarea acestui proiect.

Proiectul de construire a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în anul 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă.

Până acum, compania a terminat 52 km de autostradă (Turda - Câmpia Turzii) din totalul de 415 km iar termenul de finalizare a autostrăzii fusese stabilit iniţial pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.

După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro deja plătite.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ