Ponta în Asia. Ce ne-a adus

| 03 iul, 2013

Obiectivele prioritare ale vizitei premierul în Asia au fost redesenarea relaţiilor comerciale şi atragerea investițiilor de calibru. Victor Ponta a reuşit în câteva zile să stârnească interesul mai multor state din Asia Centrală, dar mai ales al Chinei, a doua mare putere economică a lumii.

Turul de forţă a început în Azerbaidjan unde primul ministru s-a întâlnit cu preşedintele Ilham Aliyev cu care a prefigurat două proiecte de top pentru economia noastră. După eşecul Nabucco, gestionat eronat de preşedintele Băsescu, şeful Executivului a deschis dialogul pentru punerea în practică a proiectului AGRI, un sistem de conducte şi terminale de lichefiere, respectiv regazeificare, care să ne conecteze la sursa gazelor azere, pe ruta Georgia-Marea Neagră. A doua ţintă a delegaţiei române la Baku a fost determinarea gigantului SOCAR de a prelua Oltchimul. SOCAR a vrut să cumpere acţiuni la combinatul vâlcean încă din 2009, însă s-a lovit de refuzul autorităţilor din acea vreme. Îmbucurător este că SOCAR investeşte deja masiv în România, unde deţine 15 benzinării în judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava şi Neamţ. Compania susţine că a cheltuit până în acest moment peste 22 de miloane de euro în reţeaua de retail din nord-estul ţării şi vrea să deschidă staţii şi în alte regiuni, inclusiv în Bucureşti. Vizita primului ministru român va fi întoarsă în septembrie de ministrul azer al energiei.

A urmat Astana, capitala Kazahstan-ului, unde premierul a fost întâmpinat de omologul său, Serik Ahmetov. Printre fostele republici ex-sovietice, Kazahstanul, este al doilea producător de petrol după Rusia şi a treia putere din Asia Centrală după China şi Rusia. Bucureştiul a militat pentru consolidarea cooperării bilaterale şi intrarea firmelor româneşti pe o piaţă aflată într-o dinamică fără precedent în lumea ex-sovietică. Guvernul urmăreşte reducerea dezechilibrului comercial dintre cele două ţări. La sfârşitul anului 2012, schimburile comerciale România – Kazahstan au atins valoarea de 3,02 miliarde USD, din care 110,7 milioane USD export românesc şi 2,91 miliarde USD export kazah.

O premieră pentru diplomaţia noastră, la nivel înalt, a fost vizita în Uzbekistan. Victor Ponta s-a întâlnit cu premierul Shavkat Mirziyoyev, amândoi pledând pentru intensificarea relaţiilor economice, aflate la un nivel scăzut. Şeful executivului de la Bucureşti a menţionat că producătorii de medicamente din cele două ţări au semnat un parteneriat, Taşkent-ul fiind interesat de produsele Antibiotice Iaşi.

Desigur, China a fost elementul central al turneului asiatic. Primul ministru a fost primit la Beijing atât de preşedintele Xi Jinping cât şi de omologul său Li Keqiang, un privilegiu pentru orice şef de stat sau de guvern, lucru ce dezvăluie interesul pe care îl produce ţara noastră. Victor Ponta a dezvăluit planul cu care i-a cucerit pe partenerii chinezi - România a adoptat un sistem simplificat de acordare a vizelor pentru oamenii de afaceri chinezi. Bucureştiul va deschide un nou consulat la Beijing cu posibilităţi logistice superioare. În plus, delegaţia română a propus liderilor chinezi ridicarea relaţiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic, o surpriză plăcută pentru Xi Jinping şi Li Keqiang.

Palatul Victoria îşi propune dezvoltarea prezenţei pe piața autohtonă a marilor giganţi din telecomunicaţii, Huawei şi ZTE, finalizarea investiţiei de un milliard de dolari de la Rovinari şi urgentarea proiectului pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, Executivul a primit asigurări în vederea urgentării procedurilor de verificare a produselor alimentare şi agroalimentare românești.

În consecinţă, viitorul, nu îndepărtat, îi va da sau nu dreptate lui Victor Ponta şi strategiei alese de a nu fi pasiv în atragerea investitorilor străini. Însă, în condiţiile în care economia europeană, principala noastră piaţă de export, dă semne de oboseală, pieţele emergente reprezintă singura cale de urmat pentru a putea spera la o creştere economică sănătoasă, pentru reducerea decalajului față de colegii din UE.

Percepţia despre România este vizibil una nouă şi mult îmbunătăţită. Suntem consideraţi un stat cu perspective uriaşe de dezvoltare, avantajat de poziţia geostrategică, dar şi un pilon de stabilitate în Europa de Sud-Est.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ