Potretul robot al protestatarului 2 – radicalul din Taksim

| 20 sep, 2013

Protestele din zilele acestea au trezit interesul mai degraba prin amploarea lor, decat prin participanti sau prin mesajele lor, tot mai incoerente, dar si cu accente majore de extremism.

O aplecare mai atenta asupra celor din Piata, mai ales asupra celor care sunt acceptati drept lideri de catre protestatari, ne releva un lucru socant. Acesti oameni, inainte de a apara vreo cauza, par sa isi fi facut din participarea la proteste un job sau, cel putin, o pasiune, pe care o pun in practica de fiecare data cand au ocazia, si nu doar pe meleagurile autohtone.

Sincer, am fost de-a dreptul socat sa aflu ca oameni care astazi contribuie la organizarea si intretinerea protestelor erau, nu de mult, chiar in Istanbul, in Piata Taksim, unde se instruiau probabil cu privire la ce ar putea face pe strazile Bucurestiului. Iata doar cateva exemple:

  • Mihail Bumbes, lider al ONG-ului Militia Spirituala, organizatie care a primit fonduri de peste 75.000 de la George Soros. A participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013.
  • Andrada Lautaru, membru al ONG-ului Militia Spirituala, a participat la protestele din Piata Taksim impreuna cu Mihail Bumbes.
  • Florin Flueras, membru al ONG-ului Militia Spirituala, a fost participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013.
  • Vlad Petri – participant si la protestele din Taksim, iar acum este unul dintre liderii Pietei Universitatii.
  • Alina Popa - a participat la protestele din Piata Taksim, impreuna cu Mihail Bumbes si Florin Flueras.
  • Elena Patrateanu, a participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013, iar astazi este unul dintre cei mai vocali reprezentanti ai Pietei Universitatii.
  • Organizatia Centrul de Cultura Anarhista (Cluj) a avut oameni care au participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013, iar acum este printre organizatorii protestelor din Cluj.
  • Ovidiu Vanghele, a participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013, iar astazi protesteaza pe strazile Bucurestiului.
  • Laurentiu Colinteanu, protestar in Instanbul si protestar de vaza acum, in Bucuresti.
  • Mihai Stoica, membru al ONG-ului Terra Mileniul III, opozant activ al proiectului Rosia Montana si care a intentat numeroase procese companiei RMGC a participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013, iar azi este printre cei care da tonul protestelor din Bucuresti.
  • Stefan Mako si Mihai Mateas (Casa Jurnalistului), a participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013. Merita mentionat ca cei de la Casa Jurnalistului promoveaza tot mai intens mesaje care indeamna la o atitudine violenta a Pietei.
  • Ana Arsenie si Andras Kovacs – opozanti declarati ai proiectului de la Rosia Montana, au fost in Taksim.

Aceste exemple sunt ilustrative pentru tipul de oameni care acum coordoneaza, organizeaza si instiga protestatarii. Este greu de crezut ca dupa experiente precum cele din Taksim, protestatarii autohtoni se vor multumi cu afisarea de pancarde si strigarea de lozinci, in conditiile in care, indiferent de numarul in care au iesit, sunt priviti mai mult ca o bizarerie decat ca o forta care apara cauze corecte. Cat mai este pana la aparitia coktailurilor Molotov? Vom vedea...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

37 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2013
pleistoros
un articol bun si pertinent .din pacate vad ca ca esti pus la zid de cei care i-ai dat in vileag.
03 oct, 2013
George
Slab bai frate
Sa inteleg ca denumirea de "obiectiv" vine de la a avea un obiectiv, mai degraba decat a fi obiectiv. Foarte slab.
01 oct, 2013
acelaș
„Florin Flueras, membru al ONG-ului Militia Spirituala, a fost participat la protestele din Piata Taksim in Iunie 2013.”

încă stau și mă-ntreb de ce am continuat să citesc după propoziția asta...
30 sep, 2013
M@ta
"accente majore de extremism"..."mesaje incoerente" ....culca-te la loc baiete . e un subiect prea mare pentru tine. scrie si tu ceva despre caini i comunitari mai bine
30 sep, 2013
Alecs
bravo
Un pseudo-jurnalist adevarat se dezinformeaza din cel putin 3 surse. Bravo Andrei Pop! Tot asa!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ