Președintele Societății Române de Microbiologie: Numărul cazurilor de gripă este mic la nivel național

| 26 ian, 13:24

Până în prezent, 12 cazuri de gripă, majoritatea cu virus AH1N1, au fost diagnosticate la nivel național, a declarat marți, la Institutul "Matei Balș", președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că circulația virusului este redusă în România, numărul de infecții respiratorii fiind mai mic decât în aceeași perioadă a lui 2015.

"Din fericire, în România circulația virusului gripal este redusă. Chiar numărul de infecții respiratorii este mai mic decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Până în momentul de față, la nivel național, au fost diagnosticate 12 cazuri de gripă, marea majoritatea AH1N1. Este virusul care circulă pe continentul european în măsura cea mai mare și care în Ucraina a produs un număr mai mare de îmbolnăviri. Noi nu avem nimic în plus de făcut față de situația de săptămâna trecută. În continuare recomandăm măsurile de prevenție specifice, respectiv vaccinarea să continue, ea poate continua și în cursul acestei luni din cauza contextului epidemiologic din România", a explicat Rafila, conform Agerpres.

Medicul a recomandat vaccinare mai ales în cazul persoanelor care călătoresc în Ucraina, vaccinul conținând exact antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1.


"Pentru cei care urmează să călătorească în Ucraina bineînțeles că vaccinarea este în continuare indicată, vaccinul conținând exact antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1. Evoluția procesului epidemic este imprevizibilă și nu putem să știm de la un an la altul cum urmează să evolueze. Virusul AH1N1 a fost inclus practic, începând din anul 2009, în formula vaccinului sezonier în fiecare an", a afirmat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, imunitatea pe care o determină virusul AH1N1 nu este de lungă durată, fapt care a permis continuarea circulației acestuia.

"Acest lucru ne demonstrează că imunitatea pe care o determină acest virus, fie că este după vaccin sau după boală, nu este de lungă durată și acest fapt a permis continuarea circulației acestui virus. Un virus circulă unul sau două sezoane, după care dispare și apare după o perioadă de timp. În cazul virusului AH1N1 el a continuat să circule și să producă îmbolnăviri. Personal, nu cred că o să fie o epidemie dramatică", a spus microbiologul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ