Prețul petrolului își continuă picajul. Trei cauze principale

| 18 dec, 22:12

Lumea întreagă se scaldă în petrol, iar preţul combustibilului se duce invariabil în jos. Barilul Brent s-a tranzacţionat cu aproape 35 de dolari, marcând al treilea declin survenit în cursul acestei săptămâni.

Rezervele de petrol constituite în SUA au depăşit nivelul de 490 de milioane de barili, cea mai mare acumulare de combustibil din ultimii 85 de ani, iar analiştii Goldman Sachs privesc cu ingrijoare acest fenomen, relatează agenţia Bloomberg.

Preţul petrolului s-a scufundat la nivelul atins la începutul crizei financiare de acum 7 ani, pe măsură ce stocurile de combustibil au început să se umfle, ca urmare a lipsei cererii de pe piaţă şi a renunţării la politica cotelor fixe de extracţie în cadrul OPEC.

Totodată, aprecierea dolarului, survenită în urmă creşterii dobânzii de referinţă pe piaţa americană, a redus şi mai mult apetitul investitorilor de a cumpăra materii prime în această perioadă.

„Sunt trei evenimente majore care au cauzat scăderea preţului petrolului în ultimele săptămâni: decizia ţărilor membre OPEC de a elimina cota de producţie, acumularea masivă de stocuri de petrol şi decizia Rezervei Federale de a creşte dobânda”, explică Thina Saltvedt, analist Nordea.

Pe piaţa europeană, petrolul Brent a înregistrat o creştere de 79 de cenţi cauzată de speculaţiile privind eliminarea interdicţiei de export pentru petrolul american.

În schimb, rezervele de petrol din regiune au înregistrat o creştere cu 130 de milioane de barili peste media ultimilor 5 ani, conform datelor prelucrate de Administraţia pentru Informaţii în Energie din Statele Unite.

Capacitatea de stocare a petrolului ar putea atinge în curând limita maximă, estimează analiştii Goldman Sachs în ultimul raport, iar acest lucru va avea un impact puternic asupra companiilor din sector.

„Rezervele de petrol din Statele Unite au crescut semnificativ. Nu se avântă nimeni din piaţă să angajeze comenzi masive pe termen lung, ceea ce înseamnă că eliminarea surplusului existent va fi foarte dificilă”, crede Yoo Kyung Ha, analist la Dongbu Securities în Seul.

Un astfel de fenomen ar putea împinge preţul petrolului la un nivel care să forţeze anumite companii petroliere să oprească producţia, avertizează Goldman Sachs.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ