Premierul Ponta a dezvăluit detaliile contractului cu Roşia Montană. Principalele declaraţii

| 12 sep, 2013

Licenţa de exploatare emisă în 1999 are gradul de secretizare confidenţial. Consider că anumite aspecte de interes public pot sa le fac publice. Durata licenţei este de 20 de ani. Titularul plăteşte către stat o redevenţă de 2%, la momentul renegocierii, ajunsă la 6%. Litigiile vor fi soluţionate de către centrul de arbitraj al Camerei de arbitraj de la Viena, a declarat premierul Victor Ponta.

Iată declaraţiile premierului Ponta:

Îmi asum responsabilitatea să fac publice aceste informaţii şi Parlamentnului unde se va dezbate consecinţele financiare pentru o eventuală nerealizare a proiectului.

Înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete care ţin de infrastructură făcute până în 2012 sunt de  550 milioane de euro. România trebuie să plătească ecologizarea zonei. Aceste lacuri există, contaminarea apelor pe 45 de km. există, statul român trebuie să decontamineze această zonă plus prezervarea galeriilor romane, în jur de 150 milioane euro. Per total în jur de 480, 500 milioane euro.

În baza planului de afaceri, încasările previzionate pentru stat, 3,6 miliarde de euro, dar compania urma să aibă încasari de 2,7 miliarde de dolari. În măsura în care va exista un litigiu, evident Guvernul se va apăra.

Am fost întrebat de unde sunt aceste cifre, le punem la dispoziţie. Ne vom apăra în faţa instanţelor internaţionale, dar există un potenţial pericol. Toţi miniştrii trecuţi la avizatori au semnat proiectul, inclusiv Ministerul Justiţiei. Doamna Plumb a avizat favorabil proiectul de lege şi a precizat că dacă se adoptă legea se va elibera acordul de mediu. Dezbaterea la Senat, după aceea în Cameră, toţi parlamentarii vor avea la dispoziţie datele şi dincolo de aprecierea exactă a elementelor pro şi contra, se va da şi un vot politic.


Îmi doresc să existe dacă se poate un consens în majoritatea parlamentară. Am vorbit aseară la telefon cu dl. Antonescu, azi ne vedem.

Nu cred că se pune problema ruperii majorităţii, dar azi ne vedem sa discutăm despre o mai bună funcţionare şi comunicare într-un proiect important pentru ţară şi pentru toate celelalte proiecte care vor urma. Discuţiile cu reprezentanţii opoziţiei, UDMR, PDL, s-au concentrat pe ideea de dialog şi pe a prezenta în toate situaţiile.

Întrebări din partea presei:

Întrebare: Antonescu vorbea despre un joc parşivel

Victor Ponta: Cred că şi în momente de tensiune e nevoie de normalitate şi dialog, în trei ani de zile nu m-aţi auzit vreodată în public criticându-l pe dl Antonescu. Dacă a fost cineva din PSD care l-a criticat l-am a apărat. Cred că o politică serioasă nu se face prin polemici publice. Voi menţine întotdeauna un nivel de comunicare publică de respect şi prietenie faţă de toţi aliaţii mei. Dau dovadă de respect şi faţă de reprezentanţii opoziţiei, întâlnirile cu UDMR şi PDL le consider paşi importanţi spre normalizarea vieţii politice. Nu reproşez niciodată nimic nimanui.

De la participaţia de 195 s-a renegociat la 255, de la redevenţa de 2%, după aceea 4%, s-a renegociat la 6%, la garanţiile de mediu sunt 146 mil euro, Parlamentul trebuie să cheme atât reprezentanţii ONG-urilor care se opun cât şi pe cei din zonă şi compania, pentru a discuta dacă e sustenabilă economic o creştere a beneficiilor României.

6% e nivelul maxim în Suedia şi Finlanda, cele două ţări care exploatează cu cianuri.

Întrebare: De ce este secretă licenţa?

Victor Ponta: Conform legilor României, e secretă. Acum nu e nimic secret faţă de perioada, redevenţe. Cifrele legate de desăpgubiri se referă la sume investite până acum şi beneficiile care reveneau firmei private conform planului de afaceri.

Întrebare: Cât de tare vă doriţi acest proiect?

Victor Ponta: Obligaia mea ca co-preşedinte al USL şi premier e de a prezenta toate datele care ţin de Guvern la modul cel mai obiectiv, după care vom lua o decizie politică. Înţeleg că nu doar politicienii, ci şi la firmele private se întâmplă să spună ceva şi să apară altceva în presa. Am văzut că a existat o revenire. Nu mă înteresează interesele unei firme private, ci ce poate să câştige şi ce poate să piardă statul român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ