Premierul slovac Robert Fico, împuşcat de mai multe ori într-un atac armat după o şedinţă de Guvern

| 15 mai, 17:59

Premierul slovac Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost rănit într-un atac armat, în urma unei şedinţe de Guvern, miercuri, la Handlova, în regiunea Trencin, potrivit agenţiei TASR, relatează Reuters. El a fost împuşcat de patru ori şi a fost rănit la abdomen, potrivit presei locale.

 

Premierul Robert Fico a fost împuşcat şi rănit, declară pentru agenţia slovacă TASR vicepreşedintele Parlamentului slovac Lubos Blaha, care s-a grăbit să dea vina pe presă şi opoziţie.
Un mesaj a fost postat în jurul orei 17:00 pe pagina de Facebook a lui Robert Fico: "R. Fico a fost asasinat astăzi. Acesta a fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa îi este pusă în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenţii acute. Următoarele ore vor fi decisive". Ulterior, guvernul slovac a confirmat, la rândul său, aceste informaţii într-un comunicat transmis prin e-mail, precizează Reuters.
Fico era conştient când a fost dus la spitalul din oraşul Handlova şi a primit primele îngrijiri pentru rănile provocate de gloanţe, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al spitalului. El a fost apoi transportat la o unitate de nivel superior.
Un oficial din partea partidului Smer al lui Fico a confirmat pentru The Guardian că premierul a fost împuşcat în abdomen şi se află în operaţie.
O înregistrare video filmată la câteva secunde după împuşcarea lui Robert Fico a devenit virală pe reţelele sociale. În imagini se vede cum premierul este urcat într-o limuzină guvernamentală de către agenţii de securitate, precum şi poliţişti care îl liniştesc pe atacator.
Un martor declară Reuters că a auzit mai multe împuşcături şi că a văzut un bărbat reţinut de poliţişti.
El declară că a văzut oficiali din domeniul securităţii împingând pe cineva într-o maşină şi plecând în trombă.
Contactat de Reuters, Guvernul slovac nu a reacţionat imediat.
CE S-A ÎNTÂMPLAT
Premierul Robert Fico a fost împuşcat în Handlova, un oraş aflat la circa 180 de km de Bratislava, şi a fost transportat la spital, potrivit Denik N. Guvernul slovac se reunise la Handlova, în cadrul unui turneu pe care Fico îl face prin regiunile ţării după ce a preluat puterea la sfârşitul anului trecut.
S-au tras focuri de armă în faţa Casei de Cultură, unde era reunit guvernul, când premierul a venit printre oameni.
Reporterul Denník N, Daniel Vražda, nu a văzut incidentul, dar se afla în apropiere şi a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate şi urcat într-o maşină şi dus departe.â
Potrivit martorilor care se aflau la faţa locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau şi atunci au fost trase mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.
Patru focuri de armă au fost trase după şedinţa de guvern, iar unul l-a lovit în abdomen pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a relatat Reuters citând postul de televiziune TA3.
Serviciile de urgenţă au declarat că au primit informaţii despre un bărbat împuşcat în Handlova la scurt timp după ora locală 14:30 (15.30, ora României) şi au trimis un elicopter de urgenţă la un pacient în vârstă de 59 de ani.
ATACATORUL A FOST REŢINUT
Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.
După cum relatează portalul tvnoviny.sk, poliţia l-a reţinut pe suspect imediat după atac şi l-a arestat. Ar fi vorba despre un scriitor, Juraj C., în vârstă de 71 de ani, din Levice. Imaginile îl arată pe acesta stând pe jos cu cătuşe la mâini şi comunicând cu autorităţile.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ