Premiile anti-Nobel au fost decernate. Cele mai inutile invenţii

| 19 sep, 2014

Zece echipe de pe cinci continente, printre care și Guvernul Italia, ale căror invenții „te fac să râzi și apoi să reflectezi” au primit premiile „anti-Nobel” la cea de-a 24-a ediție a Ig Nobel Prizes, care s-a desfășurat joi seara la Harvard.

Premiul pentru fizică a fost acordat unei echipe japoneze care a studiat frecarea dintre o coajă de banană și pantoful care calcă pe ea, precum și între coaja de banană și sol.

O echipă sino-canadiană din Beijing și de la Universitatea din Toronto, care a încercat să afle ce se întâmplă în creierul unor oameni care văd chipul lui Iisus pe o felie de pâine prăjită, a fost recompensată cu premiul pentru neuroștiințe.

Premiul pentru psihologie a răsplătit trei cercetători — american, britanic și australian—, care au strâns date conform cărora cei care se culcă târziu ar fi în general mai narcisiști, manipulatori și psihopați decât cei care se trezesc devreme.

Studiul unor cercetători din Cehia, recompensat cu premiul anti-Nobel pentru sănătate publică, a încercat să răspundă la întrebarea dacă este periculos pentru sănătate să ai pisică.

Câinii își fac nevoile așezându-se în general pe o axă nord-sud — este ceea ce a demonstrat o echipă din Germania, Zambia și Cehia, care a primit premiul pentru biologie.

Marina de Tommaso de la Universitatea din Bari (Italia), Michele Sardaro și Paolo Livrea au primit un anti-Nobel la categoria arte pentru măsurarea durerii resimțite de cei care privesc o pictură urâtă, față de cei care se uită la un tablou frumos, când este îndreptată asupra mâinii lor o rază laser.

Doi cercetători de la Universitatea din Oslo, unul norvegian și unul german, au obținut premiul la științe arctice pentru testarea reacției renilor când văd oameni deghizați în urși polari.

Un singur guvern a fost distins în cadrul ceremoniei de joi seară, cel al Italiei, Institutul de Statistică câștigând premiul pentru economie pentru „respectarea recomandării Uniunii Europene ca fiecare țară să contribuie la creșterea economiei naționale, prin includerea veniturilor din prostituție, vânzări ilegale de droguri, contrabandă și alte tranzacții financiare ilegale”.

Premiile anti-Nobel sunt acordate de revista științifică de umor Annals of Improbable Research (AIR). Câștigătorii, care fac deplasarea pe cheltuiala lor, au două minute pentru discursul de mulțumire, iar o fetiță de opt ani a avut grijă ca limita de timp să fie respectată. Ele au fost înmânate câștigătorilor de cinci laureați ai adevăratelor premii Nobel — Martin Chalfie (chimie, 2008), Carol Greider (fiziologie sau medicină, 2009), Dudley Herschbach (chimie, 1986), Eric Maskin (economie, 2007), Rich Roberts (fiziologie sau medicină, 1993) și Frank Wilczek (fizică, 2004).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ