Presa difuzează informații false

| 04 aug, 2013

România a încheiat săptămâna aceasta negocierile pentru un nou acord stand-by cu FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. Înțelegerea financiară la care autoritățile române au ajuns cu cele trei instituții asigură o plasă de siguranță pentru economia românească, în condițiile în care pune la dispoziția Bucureștiului 4 miliarde de euro, care ar putea fi accesate în cazul apariției unei noi situații de criză, la o dobândă preferențială.

Totodată, acordul conturează obiectivele și direcțiile principale ale evoluției economice și financiare a României pentru următorii doi ani de zile. Acestea nu mai reprezintă însă un “dictat” impus de către organismele financiare internaționale, așa cum s-a întâmplat în cazul acordurilor precedente încheiate în timpul guvernărilor PDL-iste, ci rezultatul unui parteneriat cu autoritățile române.

Elementele acordului încheiat cu FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană reflectă viziunea cabinetului Ponta asupra politicilor economice și fiscale pentru următorii doi ani de zile, cele trei instituții contribuind cu expertiza proprie la procesul de calibrare a acestora. Ca urmare, prin acordul stand-by, cele trei instituții devin garantul acestor politici și contribuie astfel la creșterea încrederii pe care piețele și investitorii străini o au în economia românească.

Există deja o serie de informații oficiale cu privire la principalele elemente ale acordului la care s-a ajuns. El pornește de la o estimare de creștere economică de 2% pentru acest an, respectiv de 2,25% pentru 2014. Discutăm așadar de o nouă revizuire în urcare a prognozei de creștere, în condițiile în care Fondul a fost surprins de evoluția pozitivă a datelor economice venite dinspre economia românească.

O altă informație interesantă este legată de faptul că acordul nu mai prevede noi obligații de privatizare a unor părți majoritare din capitalul deținut de stat într-o serie de societăți comerciale. Se pare așadar că, urmare a experienței pozitive de la HIdroelectrica, Fondul a devenit încrezător în capacitatea statului de a fi un administrator eficient și nu ne mai obligă să vindem societățile de stat către privați.

În sfârșit, în mod firesc, atenția opiniei publice a fost atrasă către capitolul fiscal al înțelegerii parafate cu cele trei organisme financiare internaționale. Și aici se cunosc deja o serie de date, cum ar fi acordul pe care cabinetul l-a obținut pentru scăderea TVA pentru pâine și produse de panificație la 9%. Dincolo însă de declarațiile oficiale, pe piață au început să circule și o serie de informații, privind introducerea unor noi impozite în baza angajamentelor asumate prin acordul stand-by. Informațiile sunt venite însă pe surse, în condițiile în care cabinetul nu are încă acordul celor trei instituții financiare internaționale de a face public acordul încheiat.

Așa că presa ostilă pare decisă să profite de faptul că pentru moment guvernul are “mâinile legate” și nu poate oferi informații suplimentare, speriind populația cu ipoteza introducerii unor noi biruri. Până una alta însă, în pofida unor asemenea încercări de manipulare, realitatea este că acordul încheiat de cabinetul Ponta ne-a adus în premieră scăderea fiscalității, prin reducerea TVA la pâine.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ