Traian Băsescu: câinii care nu sunt adoptaţi trebuie eutanasiaţi

| 03 sep, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă în care a atins patru subiecte din agenda publică din ultimele zile. Şeful statului a încheiat cu o cerere către guvernanţi în privinţa problemei câinilor vagabonzi.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început declaraţia de presă cu problema ridicării Ordinului Steaua României acordat controversatului politician de origine maghiară Laszlo Tokes."Sunt şapte cavaleri care au solicitat Cancelariei ordinelor ridicarea înaltei decoraţii acordate domnului Tokes. Pe data de 19 septembrie Cancelaria a convocat cavalerii ordinului Steaua României pentru Adunarea Generală care să stabilească Consiliul de Onoare. Dacă acest Consiliu solicită preşedintelui ridicarea Ordinului acordat domnului Tokes, preşedintele emite ordinul", a subliniat Traian Băsescu.

Poziţia României faţă de Siria

Poziţia României faţă de Siria se menţine aceeaşi.  În această fază,  România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii ar decide să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului ca este de netolerat utilizarea gazelor toxice, Romania se va solidariza cu aliaţii săi. Preşedintele a explicat prudenţa  prin faptul că încă există cetăţeni români care trebuie repatriaţi în ţară. "Avem o problema legată de repatrierea cetăţenilor români şi a copiilor lor, iar populaţia deţinătoare de paşaport românesc nu e grupată, şi avem nevoie să-i putem ajuta".

Despre Roşia Montana

Traian Băsescu a comentat scrisoarea preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea cu privire la posibilitatea organizării unui referendum pe tema Roşia Montana. "Domnul Zgonea m-a întrebat foarte politicos dacă intenţionez organizarea unui referendum pe tema Roşia Montana. Nu am aceasta intenţie, dezbaterea în Parlament este cel mai potrivit lucru. Nu declanşez acum un referendum naţional, care oricum nu s-ar putea desfăşura decât la anul. Aş organiza un referendum, dacă după dezbaterile din Parlament, societatea ar fi fragmentată. Atunci nu aş promulga legea. Mi s-a parut extrem de interesant ca un membru marcant al PSD, domnul Zgonea, e interesat de referendum, atât timp cât cei de la putere refuză să aprobe intrarea în vigoare a referendumului cu Parlament unicameral şi maximum 300 de membri.

Preşedintele a subliniat că modul modul în care evoluează lucrurile îl fac să devină prudent în ceea ce priveşte subiectul Roşia Montana. "Din acest moment voi fi neutru în această privinţă".

Despre problema cânilor vagabonzi

Preşedintele a alocat cel mai mult spaţiu pentru cea mai recentă problemă din agenda publică - cea a câinilor vagabonzi. "Mulţi vor spune că nu e o temă pentru un preşedinte, dar am fost primar şi ştiu bine problema câinilor maidanezi. Când au blocat procesul de eutanasiere, parlamentarii au făcut-o într-un mod politicianist. Atunci, rata de incidente era de 11.000-12.000 de bucureşteni muşcaţi într-un an. Anul trecut au fost 16.000 de bucureşteni muşcaţi de câini. Fac apel la Guvern, pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare, fac apel la Guvern să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi", a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, castrarea câinilor prelungeşte timpul până la care animalele acestea vor dispărea - 12-15-18 ani. "Castrarea e o soluţie pe termen lung, care s-a dovedit că nu dă rezultate", a spus preşedintele. Potrivit lui Băsescu, rezultatul actualei legislaţii care vizează castrarea şi îngrijirea câinilor s-a dovedit un eşec. "Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil", a spus preşedintele. "Nu putem pune câinii mai presus de oameni, mai presus de copii (...) Sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini", a spus preşedintele. Şeful statului a menţionat că are acasă cinci câini.

"Acum vă iau într-un microbuz şi vă duc la mine acasă. Am cinci câini, trei de pe stradă. (...) Cazul copilului nu ne mai lasă să aşteptăm (...) Castrarea câinelui nu-i scoate dinţii", a spus Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ